Посол України в Британії про Brexit: Настрій "все пропало" минув, час діяти раціонально

П'ятниця, 24 червня 2016, 18:20 — Наталія Галібаренко, посол України у Великій Британії
Фото МЗС

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко надала "Європейській правді" коментарі з ключових питань, що пов'язані з результатами референдуму щодо виходу держави з Європейського Союзу.

Що насправді сталося в Британії? Як відбуватиметься її вихід з ЄС? Чи призведе це до розпаду Сполученого Королівства?

Ми публікуємо без скорочень достатньо відвертий коментар дипломата. 

* * * * *

1.           Чому це сталося?

Рішення британців відображає загальну тенденцію зростання євроскептичних настроїв. Люди незадоволені економічною ситуацією в умовах напливу мігрантів і пов’язаним з цим страхом втратити роботу або соціальне забезпечення.

Тому британці швидше голосували не стільки проти ЄС, як через бажання змінити ситуацію в країні.

Від багатьох британців мені доводилося чути незадоволення тим, що більшість життєво важливих питань вирішуються, на їхню думку, в Брюсселі. Однак не останню роль у волевиявленні британців зіграло міграційне питання.  

 2.          Які юридичні наслідки випливають з референдуму для уряду Великої Британії?

Прем’єр-міністр Девід Кемерон ще перед референдумом чітко дав зрозуміти, що рішення буде остаточним і перегляду не підлягатиме.

Але ми всі маємо розуміти, що Велика Британія не вийде з ЄС чи не залишить Спільний ринок вже буквально завтра. Потрібна формула "цивілізованого розлучення". В інтересах Британії є вироблення найоптимальнішої формули відносин з ЄС поза межами членства та збереження доступу до Спільного ринку.

Як відомо, немає прецедентів виходу будь-якої країни з ЄС. Стаття 50 Договору про Європейський Союз (яка передбачає можливість виходу держави-члена) є загальною і не містить алгоритму дій. 

3.           Що відбувається у Британії зараз?

Одне з головних завдань – це визначитися з тактикою дій.

Ніхто не хоче політичної та економічної дестабілізації.

Ось, наприклад, лідери руху за Brexit вже висловили розчарування у зв’язку із заявою Кемерона про те, що він залишить свою посаду у жовтні. Але, мабуть, ще важливішим є те, що вони висловилися проти негайного застосування урядом статті 50 щодо процедури виходу країни з ЄС.

Фунт стерлінгів знецінився на 10%, однак провідні рейтингові агентства відреагували незмінністю довіри до британської економіки (прим: згодом від FitchMoody's та S&P все ж надійшли повідомлення про пониження рейтингів Британії -ред.). Голова Банку Англії запевнив у повній готовності банківського сектора ВБ до фінансового тиску та швидкого реагування для стабілізації ситуації на ринку капіталу та на валютному ринку.  

Головне завдання зараз – це стабільна ситуація, вгамування панічних настроїв та "розумна пауза" в ухваленні кардинальних рішень. 

4.           Якими будуть наступні кроки уряду в контексті виходу з ЄС?

Девід Кемерон вирішив взяти паузу і заявив, що переговорний процес щодо виходу ВБ з ЄС очолить його наступник.

Зі своїми діями ближчим часом визначатиметься парламент Великої Британії. Питання, що робити після референдуму, обговорюватиметься на Раді ЄС, в Європарламенті. Настрій "все пропало" вже пройшов свій пік. Настав час діяти раціонально.

5.           Чи є референдум початком розпаду ЄС?

Дійсно, сьогодні євроскептики у Британії, Франції, Італії відчули свій "зоряний час". Але не варто спекулювати на темі розпаду ЄС.

Нашому північному сусіду також не варто тішитися.

Європейський проект переживає не найкращі часи, однак він має понад 50-річну історію, побудований на спільних цінностях і економічних вигодах, а, отже, здатний переосмислити себе та знайти вихід з непростої ситуації.

6.           Що буде з Шотландією?

За те, щоб залишитись в ЄС, проголосували 48% британців, а Шотландія показала значно вищий результат – 62% голосів "за".

Тому керівництво держави, яке буде вести переговори про вихід з ЄС, має враховувати думку чималої кількості громадян, щоб знайти найоптимальнішу формулу співпраці без членства.

7.           Які наслідки референдум має для українсько-британських відносин?

Європейська єдність сьогодні під ударом.

Розгублений ЄС, зосереджений на питанні власного виживання, грає на руку Кремлю. Але ми точно докладемо усіх зусиль для того, щоб російська загроза європейській безпеці не відійшла на другий план. Хоча розумію, що розраховувати лише на свої сили у цьому питанні не можна.

Увесь цей час Велика Британія була другом України в ЄС, а коли йдеться про санкції проти РФ, то, без перебільшення, і нашим адвокатом. 

Не маю сумніву, що уряд Кемерона і надалі залишатиметься надійним партнером України, адже у нас не ситуативний альянс, а партнерство, перевірене роками і викликами історії.

 

Автор: Наталія Галібаренко,

посол України у Великій Британії,
для "Європейської правди"


Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.