Організація зі співпраці та ізоляції в Європі: не дуже жива, але корисна

Понеділок, 12 грудня 2016, 17:55 — , Гамбург-Київ, Європейська правда

В п’ятницю ввечері в Гамбурзі завершилася міністерська зустріч ОБСЄ, що підбила підсумки німецького головування.

Франку-Вальтеру Штайнмаєру не вдалося створити диво. Як і писала "Європейська правда", навіть вплив та авторитет Німеччини не дозволив розблокувати  організацію, зв'язану російським вето (детальніше про це – в статті "Глибше, довше, безнадійніше: Лавров веде ОБСЄ від кризи до розвалу").

Та попри те, що проблеми ОБСЄ очевидні кожному, на закритті міністерської зустрічі всі без винятку її учасники наполягали: організація і досі лишається потрібною.

І про це говорив не лише Штайнмаєр (якому зараз, перед президентською виборчою кампанією, вкрай потрiбно доводити німцям свою ефективність). Не лише австрійці (які, за словами дипломатів, вже нервують, розуміючи, що за рік на них чекає та сама проблема).

Навіть Україна, яка здавна критикувала та критикує ОБСЄ через відсутність результатів та через потужний вплив Росії, вважає, що ця організація – попри всю її проблемність – лишається потрібною.

То в чому сенс існування громіздкої та не завжди дієздатної організації, яку Росія успішно блокує?

Навіщо міністри щороку зустрічаються, якщо заздалегідь відомо: з ключових питань вони не дійдуть згоди?

Мабуть, найкраще з цього приводу висловився американський представник Даніел Баєр. У розмові з "Європейською правдою" в Гамбурзі він пояснив: власне, саме російські дії в ОБСЄ доводять, що організація лишається потрібною.

"Кілька днів тому на столі (у країн-учасниць ОБСЄ) був проект декларації щодо подій в та навколо України. Так от, Росія виявилася єдиною країною, яка не  погодилася з ним. Всі інші були готові підтримати даний документ.

Тому все одно ОБСЄ лишається важливою організацією, оскільки вона демонструє, що Росія є ізольованою", - пояснив посол.

Джерела "Європейської правди" підтверджують: Росія справді лишилася наодинці. "Підготовка ключових рішень закінчувалася голосуванням, в якому проти голосують одна Росія, або Росія з Вірменією, або одна Вірменія, яка, очевидно для всіх, діє від імені РФ".

Джерела ЄП серед дипломатів, які вели переговори щодо рішень ОБСЄ, підтверджують: Росія справді лишилася наодинці, і без мобілізації додаткових голосів її підтримує лише єдиний сателіт, Вірменія.

Тобто навіть в організації, яка складається з 57 членів, від Канади до Монголії, Росія не має "групи підтримки"!

І це – більш ніж показова ситуація, що демонструє реальне положення країни, яка заявляє, що потроху виходить з міжнародної ізоляції. А насправді: лишається ізольованою і надалі.

І, мабуть, найкращою ілюстрацією цьому став емоційний зрив глави МЗС РФ Сергія Лаврова, який без жодних на те причин нахамив оператору міжнародної агенції Reuters і відкрив дискусію в німецьких ЗМІ. До речі, вже після цього інциденту, на пресс-конференції в Гамбурзі, Лавров заявив, що "німецькі ЗМІ б'ють рекорди русофобії". До цього "успіху" складно щось додати…

І наостанок, ще трохи про результати власне міністерської зустрічі.

За підсумками Гамбурзького засідання ОБСЄ ухвалило 10 формальних рішень. Це значно менше, ніж у "мирні часи", але більше, ніж торік – в Белграді країни-члени ОБСЄ узгодили лише 6 документів.

Це формально дало Штайнмаєру підстави прозвітувати про успіх.

Та, на жаль, кількість не означає якість. "Росія вихолостила всі документи, лишилася назва, без змісту", - поскаржився ЄП один з дипломатів, причетний до підготовки документів.

Тексти більшості з них, опубліковані в понеділок надвечір, підтверджують слова нашого співрозмовника.

Наприклад, рішення по Придністров’ю – півтори сторінки виключно загальними фразами, без планів, очікувань чи дороговказів.  Окремий "біль" Німеччини – провал ідеї про початок переговорів щодо нової угоди з обмеження "звичайних озброєнь". Навіть найбільш нейтральні формулювання були заблоковані російською стороною.

Ну а частина з цього десятка рішень є за визначенням формальними, а не змістовними – як, приміром, рішення про дату наступної зустрічі або про головування Словаччини у 2019 році.

Та найяскравішою ілюстрацією ступору в ОБСЄ стало те, що підсумкову заяву саміту поширили не від імені ОБСЄ, а від імені Штайнмаєра – в рамках організації досягти консенсусу не вдалося.

І це при тому, що навіть цю заяву Штайнмаєра навряд хтось візьметься назвати жорсткою чи проривною.

Отже, нема чого приховувати. ОБСЄ в кризі. В глибокий кризі. І доки у складі цієї організації перебуває Росія, ця криза не має багато шансів бути розв’язаною. Але це не означає, що ми маємо ігнорувати ті мінімальні можливості, які дає нехай неефективна, але і досі авторитетна організація.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.