ЄС та експорт деревини. 5 міфів навколо мораторію

Вівторок, 6 грудня 2016, 09:09 — Посольство ЄС в Україні

Останнім часом у ЗМІ та соціальних медіа поширювалася ціла низка хибних тверджень: ЄС, мовляв, хоче задовольнити власні "егоїстичні" інтереси, наполягаючи на скасуванні мораторію на експорт лісу. Ми хотіли би коротко пояснити нашу позицію та наші аргументи.

1. Представництво ЄС хотіло би запевнити українців, що ми поділяємо ваше бажання захистити природне довкілля України.

Від 2008 року ми консультували вашу країну з питань піклування про ліси. Ми переконані, що наданий досвід допомагатиме захищати українські ліси і в майбутньому (причому не тільки в Карпатах) - таким чином, як це відбувається в ЄС: в Альпах, у Татрах, в лісах Скандинавії тощо. Загалом,

політика ЄС та європейська інтеграція аж ніяк не ведуть до вирубки лісів; навпаки, вони допомагають їй протидіяти.

Якщо Україна захоче інтенсивніше захищати свої ліси – зокрема, унікальну біосферу Карпатських гір – у цих зусиллях ЄС підтримає її.

2. Цілком легітимними та прийнятими є заборона на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї чи навіть обмеження доступу на деякі захищені зони з обґрунтованих та доведених екологічних причин – за умови, якщо такі заборони чи інші обмеження застосовуються до всіх суб'єктів, на рівних умовах.

Метою має бути стабільний та екологічно збалансований розвиток лісів України.

3. Ми добре розуміємо занепокоєння, що їх висловлюють ті громадяни України, які турбуються про українські ліси та виступають проти неконтрольованої вирубки лісів, незаконної лісозаготівлі чи обкрадання українських природних ресурсів.

Можливо, ви помітили те, що попри заборону на експорт лісу-кругляка в Україні продовжується незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини.

4. Причина цього полягає в тому, що нинішня заборона на експорт не досягає цілей попередження незаконної вирубки лісу.

Вона лише служить потребам деяких зацікавлених груп у деревообробній промисловості, дозволяючи їм отримувати винятковий та необмежений доступ до лісових ресурсів, аби власноруч ними скористатися.

Заборона на експорт не запобігає вирубці лісів.

Вона також не попереджає нелегальну лісозаготівлю чи контрабанду лісу, адже через цю заборону подібна незаконна діяльність стає ще прибутковішою. ЄС з готовністю підтримає підвищення штрафів за такі порушення та більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері.

5. ЄС виступає проти нинішньої заборони на експорт лісу-кругляка, бо вона є обмеженням вільної торгівлі. Вона суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі та в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Угоди про вільну торгівлю, які стимулюють економічне зростання та створюють робочі місця для обох партнерів, означають рівний доступ до ринків одне одного. ЄС відкриває свій спільний ринок для України, пропонуючи величезні можливості для українських компаній, і від України очікують того самого щодо ЄС.

Ми працювали з українськими органами влади для знаходження розв'язання проблеми, яке буде чесним балансом між, з одного боку, справедливим та рівним доступом до природних ресурсів, стимулюванням торгівлі, інвестицій та економічного розвитку – та, з другого боку, захистом цінних та унікальних природних ресурсів України.

 

Автор: Посольство Європейського Союзу в Україні

Текст вперше оприлюднено на фейсбук-сторінці посольства

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.