Скасування мораторію можливе лише у разі прозорого ринку деревини – Держлісагенство

Вівторок, 29 листопада 2016, 11:55

Ризики, пов’язані зі скасуванням мораторію на експорт деревини, стануть неактуальними у разі створення в Україні прозорого ринку деревини.

Про це кореспонденту ЄвроПравди розповіла тимчасово виконуюча обов’язки голови Держагентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

"Ми вже подали відповідний законопроект до Мінагрополітики. Зокрема, ми пропонуємо встановити кримінальну відповідальність до 5 років за нелегальну вирубку, тоді як зараз сплачується лише дрібний штраф. Також кримінальна відповідальність разом із конфіскацією майна має бути встановлена до осіб, що проводять операції із незаконної вирубки", - пояснила вона.

За словами Христини Юшкевич, серед інших ініціатив відомства – уніфікація торгів з продажу деревини та створення системи контролю за деревиною.

"Все це створить передумови для функціонування прозорого ринку деревини, що не лише збереже ліс, а й забезпечить сировиною вітчизняну деревообробну галузь. За такого сценарію питання мораторію буде знято само собою", - запевнила вона.

Нагадаємо, під час саміту Україна-ЄС минулого тижня президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що проблема мораторію на експорт деревини буде вирішена "в наступні кілька тижнів".

Цю проблему уряд та депутати мають обговорювати на нараді 30 листопада. Подробиці про те, чим може бути замінено мораторій – у статі "Пристрасті навколо експорту деревини. Що прийде на зміну мораторію" на ЄвроПравді. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.