Поволі вперед: СОТ потребує реформ, але не здатна їх провести

П'ятниця, 22 грудня 2017, 09:23 — , Sayenko Kharenko

2017-й став роком відродження протекціонізму. Більше того, вперше за довгі роки під загрозою опинилося саме існування нинішньої торговельної системи.

Відповіді на ці виклики мали бути знайдені 10-13 грудня в Буенос-Айресі, де відбулася 11-та Конференція міністрів СОТ. В Аргентину прилетіло близько 4000 міністрів і високопоставлених чиновників, відповідальних за питання міжнародної торгівлі, зі 164 країн-членів Світової організації торгівлі.

"Якщо ми дорожимо системою, ми повинні розуміти, що нам просто необхідно йти на компроміси. Іноді на болючі компроміси", – заявив присутнім генеральний директор СОТ Роберто Азеведо.

Втім, незважаючи на всі старання в переддень конференції спробувати переконати членів СОТ у необхідності досягти домовленості хоч з якихось важливих питань (як це було на Балі, коли було прийнято Угоду про спрощення процедур торгівлі, або в Найробі, коли було прийнято рішення про скасування експортних субсидій у сфері сільського господарства і з інших важливих питань), на жаль, дива не сталося.

Про що ж все-таки вдалося домовитися

За результатами конференції були прийняті наступні рішення:

Субсидування риболовлі. Члени СОТ домовилися, що продовжать переговори з метою досягти домовленості до наступної Міністерської конференції, яка відбудеться в 2019 році, про ефективні й всеосяжні механізми регулювання субсидій у сфері рибальства, зокрема: заборона певних видів субсидій, що сприяють перевиробництву в даній сфері, а також субсидій, що сприяють незаконному і нерегульованому промислу.

Електронна торгівля. Члени СОТ погодилися з необхідністю продовжити діалог для узгодження в подальшому глобальних правил електронної торгівлі. При цьому до 2019 року було прийнято рішення про продовження поточної практики не застосовувати мито при електронних транзакціях.

Вирішення спорів, пов'язаних з ТРІПС. Був продовжений мораторій до 2019 року про неподання на розгляд СОТ ситуативних спорів та спорів за відсутності порушень.

Вступ нових членів до СОТ. Також була створена робоча група зі вступу Південного Судану в СОТ.

Які питання залишилися відкритими

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті СОТ, під час конференції було обговорено багато інших принципових питань, з яких так і не вдалося досягти жодних домовленостей.

Зокрема, незавершеною залишилася дискусія щодо громадських запасів для цілей продовольчої безпеки, подальше узгодження позиції по "трьох китах" сільського господарства (внутрішня підтримка, доступ на ринок і експортна конкуренція), а також доступ на ринок індустріальних товарів, послуг, питання ТРІПС , торгівлі та охорони довкілля.

Разом з тим, за кадром залишилося багато інших важливих глобальних питань, про які багато хто воліє мовчати, але які широко висвітлювалися пресою. Всі такі питання так чи інакше були

пов'язані з позицією США, які відкрито демонструють, що прийшов час для істотного реформування СОТ.

Зокрема, торговий представник США Роберт Лайтхайзер, визнавши, що СОТ продовжує відігравати важливу роль у сфері міжнародної торгівлі, уточнив: США виступають категорично проти того, що переговірна функція організації, коли всі члени організації сідали за стіл переговорів і погоджували правила гри, єдині для всіх, по суті, була втрачена.

На сьогодні СОТ виконує в основному функцію вирішення спорів, причому, на думку США, така функція підміняє собою переговірну, оскільки створюються нові правила гри для окремих членів.

Більше того, на думку США, намітилася небезпечна тенденція, коли члени СОТ, замість того, щоб домовлятися і шукати консенсус, звертаються до процедури вирішення спорів, щоб отримати бажані для себе правила, які спочатку не узгоджувалися іншими країнами.

З цим США принципово не згодні, і саме з цим, на думку Вашингтона, пов'язана необхідність у короткостроковій перспективі визначити стратегію розвитку СОТ.

Також в кулуарах обговорювалося, але не знайшло вирішення питання про продовження блокування Штатами призначення членів Апеляційного органу, що вже не в такій віддаленій перспективі призведе до блокування системи вирішення спорів у СОТ.

Окремо слід звернути увагу на те, що 11-та Конференція міністрів показала, що вже створюються "групи за інтересами" в рамках СОТ, коли не всі 164 члени СОТ обговорюють щось, а тільки окремі з них.

Так, США, Японія та ЄС пообіцяли посилити тристоронню співпрацю в СОТ з метою врегулювання питань в частині надлишку виробничих потужностей, примусової передачі технологій і вимог щодо  локальної складової.

Що ж далі?

Мабуть, ніхто вже не має сумнівів: назріла криза в міжнародній торгівлі й СОТ, що вимагає негайних реанімаційних заходів. З кожним днем ​​стає все більш очевидним, що СОТ вже не може повною мірою долати все нові й нові виклики наявним в її розпорядженні інструментарієм.

Різні експерти висловлюють різні думки щодо такого можливого майбутнього.

Хтось схильний до того, що вирішення проблеми можливе лише шляхом укладення нової угоди СОТ, з новими правилами гри, прийнятними для всіх.

З іншого боку, скептики вважають цей варіант нереалістичним, оскільки вже зараз 164 члени СОТ не можуть домовитися між собою. На думку цих експертів, майбутнє буде за "групами за інтересами", які об'єднуватимуться для вирішення окремих завдань і погоджуватимуть договори в форматі угоди з багатьма сторонами.

Реалістичність такого сценарію була продемонстрована вже на 11-й Міністерській конференції.

Ну а якщо і це не принесе бажаних результатів, окремі експерти вважають, що настане ера дво- або тристоронніх торговельних угод, залишивши відкритим питання, що тоді буде з самою СОТ.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.