Трамп оголосив війну СОТ: чим ризикує Україна

Вівторок, 10 жовтня 2017, 09:22 — , Європейська правда
Фото: abcnews.com

Світова організація торгівлі несподівано опинилася перед викликом, який може поставити хрест на існуванні спільних для всього світу правил торгівлі.

Ім’я цьому виклику – Дональд Трамп.

І не варто думати, що це не стосується України. Швидше, навпаки.

В чому полягає проблема? Як заявляє генеральний директор СОТ Роберто Азеведо, адміністрація президента США Дональда Трампа блокує призначення нових суддів для апеляційного розгляду міжнародних спорів у СОТ.

І це, на думку Азеведо, може призвести до краху всієї структури Світової організації торгівлі. "Якщо ми скомпрометуємо цю частину нашої роботи, ми скомпрометуємо систему в цілому. У цьому немає жодного сумніву", – заявив він у інтерв'ю Financial Times.

Згідно зі статутом, арбітраж СОТ ведуть сім суддів, які призначаються на чотири роки. Суддів призначає спеціальний орган – Dispute Settlement Understanding, куди входить і представник США. А найголовніше –

рішення про призначення суддів приймаються консенсусом, а відповідно, США дійсно можуть блокувати нові призначення.

Які наслідки матиме таке блокування?

Кожну апеляційну справу в СОТ розглядають троє суддів. Але їхнє призначення має відбуватися за принципом довільного відбору, а відповідно – загальна кількість суддів має бути більшою.

За словами Азеведо, мінімальна кількість суддів, що дозволяє працювати арбітражу – чотири. Наразі з семи суддів працюють п'ятеро, що поки що дозволяє арбітражу продовжувати роботу.

Але вже у грудні спливають повноваження ще у одного судді, а відповідно, арбітраж працюватиме з мінімальним кворумом. Найгірше – попереду. Вже з вересня наступного року спливають повноваження ще одного судді. А отже, якщо політика Трампа не зміниться, розгляд апеляційних скарг у СОТ стане неможливим.

В українському уряді цю ситуацію ще не коментували. У Мінекономрозвитку неофіційно кажуть, що поки що це не створює для нас проблем, адже Україна не має справ у СОТ на стадії арбітражу.

"В першу чергу це може стати проблемою для ЄС, вони мають першими порушити це питання", – зазначають у МЕРТ.

Чи справедлива така оцінка? Адже сам Азеведо вважає, що блокування апеляцій поставить під загрозу саме існування СОТ. То може, проблема серйозніша?

Наразі у СОТ розглядається низка справ, що стосується України. І дві з них – на фінішній прямій.

Це справа про закриття російського ринку для залізничного обладнання українського виробництва – рішення щодо неї очікується у першому кварталі наступного року. А у другій половині 2018-го має бути прийняте рішення щодо значно важливішої суперечки – про блокування РФ транзиту українських товарів у країни Південного Кавказу та Середньої Азії.

В обох цих справах Україна має гарні шанси на успіх. Однак країни, що програли, мають право на апеляцію. І зазвичай користуються цим.

"Відповідно до правил СОТ, на апеляцію відводиться 60-90 днів. Внаслідок проблем із призначенням нових членів апеляційного органу СОТ, строки апеляційних процедур однозначно затягнуться, і поки що важко в принципі прогнозувати, наскільки тривалими вони будуть.

Але якщо кількість судів стане меншою за чотирьох, розгляд апеляцій зовсім зупиниться.

Що це означає на практиці?

Програвши торговельну суперечку у СОТ, Росія подає апеляцію. А оскільки розгляд апеляцій заблоковано, то остаточне рішення не буде ухвалене невизначено довгий термін. А отже, можна зберігати порушення, причому – на цілком легальних підставах.

Як наслідок, це призводитиме до того, що торговельні обмеження, які будуть визнані такими, що суперечать вимогам СОТ, фактично діятимуть невизначений проміжок часу без покарання для порушника. Рано чи пізно це може підірвати авторитет системи вирішення спорів у СОТ, яка наразі вважається однією з найшвидших та ефективніших", – зазначає в коментарі ЄвроПравді радник практики міжнародної торгівлі Sayenko Kharenkо Анжела Махінова.

Звісно, така ситуація грає на руку США (точніше – відповідає баченню Трампом інтересів США).

Однак досі СОТ вважалася ледь не єдиним інструментом, завдяки якому малі країни могли захистити свої торговельні інтереси у суперечці з гігантами.

Саме тому Азеведо не перебільшує – без діючого арбітражу СОТ втрачає сенс існування.

Можливо, це буде гарна новина для Дональда Трампа, який неодноразово звинувачував СОТ у нанесенні збитків американській економіці.

 

Як відомо, механізм СОТ лишається одним із нечисленних запобіжників для анонсованого Білим домом курсу "купуй американське, наймай американців". Тим більше, що представники США і раніше обурювались рішеннями апеляційного органу організації.

Але добра новина для Штатів одночасно є дуже поганою для більшості інших країн. В першу чергу для тих, хто намагається захистися від агресивних дій більших економік. Як, наприклад, Україна.

Звичайно, поки є час усе виправити.

Швидше за все, проблема американського блокування стане ключовою темою щорічного саміту СОТ, який відбудеться у грудні.

Але чи варто Україні сподіватися, що "великі країни" самі вирішать цю проблему?

Чи, можливо, акцентувати увагу світу на тому, що

така криза в першу чергу грає на руку російській агресії, дозволяючи Москві зберігати економічний тиск на Україну?

На це запитання мав би відповісти український уряд. Просто чекати і спостерігати – це, звичайно, найлегший шлях, але не найефективніший.

Тим більше, що у випадку блокування арбітражу СОТ кількість порушень у міжнародній торгівлі може зрости в рази.

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: