Повний перегляд відносин: Україна готує демарш у разі перемоги росіян у ПАРЄ

Середа, 19 вересня 2018, 09:53 — , Європейська правда
Страсбург. Фото puerrtto.livejournal.com

У Верховній раді всерйоз готуються до війни у Страсбурзі. Тепер це підтверджено документально.

У вівторок на екстреному засіданні комітет ВР у закордонних справах одноголосно затвердив проект заяви парламенту про те, що Україна не сприйме "прощення" Росії, яке зараз активно просувають у Раді Європи.

Авторами документа стали члени української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи – тобто ті народні депутати, що є членами ПАРЄ, на чолі з головою делегації Володимиром Ар’євим. Ця заява ще має бути затверджена на засіданні ВР, та немає сумнівів, що голосів для цього вистачить (згадаємо про одностайність на комітеті, де були представники всіх фракцій, крім опоблоку).

А тому вже зараз можна робити припущення про те, які наслідки потягне виграш Росії – якщо він станеться, попри всі зусилля України.

Битва за Раду Європи: Росія перемогла за лаштунками ПАРЄ, та ще не виграла війну

Нагадаю, про що йдеться.

ЄвроПравда вже розповідала, що 9 жовтня, на черговій сесії ПАРЄ у Страсбурзі, на голосування винесуть рішення, здатне поділити існування Ради Європи на періоди "до" та "після".

Як відомо, росіяни вже понад три роки не беруть участі у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи. На додаток, торік вони припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. А оскільки просто зняти з росіян санкції депутати не наважуються, у Страсбурзі виникла креативна ідея – або вбити санкційний механізм в принципі, або ж зробити так, щоби накласти санкції на Росію було практично неможливо.

Для цього ПАРЄ на своїй жовтневій сесії має внести зміни до правил асамблеї щодо накладання санкцій. І як підсумок – повернути росіян без виконання ними жодної вимоги з попередніх резолюцій.

А оскільки цей процес підтримують генсек Турбйорн Ягланд, низка урядів та впливових депутатів, то шанси на успіх друзів Росії – справді чималі.

Залишається питання: що робитиме Україна у разі програшу? Чи готує Київ "план Б"?

Саме на це запитання відповідає рішення депутатів.

Кілька висновків із нього.

По-перше, Київ готує інформаційну атаку.

А ще – планує попередити про неї європейських партнерів, на що натякає мета проекту, викладена у пояснювальній записці. Саме для такого попередження заяву Верховної ради мають спрямувати до парламентів усіх держав Ради Європи. І саме для цього кілька депутатів планують ще до жовтня відвідати кілька впливових країн-членів.

Річ у тім, що для прибічників "прощення" Росії розголос є дуже шкідливим.

Рішення ухвалюватимуть депутати, їм згодом треба йти на вибори, а декому – дуже скоро. Не так складно втратити пару відсотків голосів, якщо ваш конкурент почне "рекламувати" те, що ви особисто запустили процес зняття санкцій з держави, яка намагалася вбити Скрипалів / допомагає Асаду / б’є дітей на мітингах у Москві / фальсифікує вибори / напала на Україну (для кожної держави можна підкреслити свої аргументи, які працюють найкраще).

Відкрита підтримка Москви – річ дуже токсична. Навіть на Заході.

У Страсбурзі це чудово знають і тому намагаються сховати зміни за обгорткою "реформи асамблеї". Українські депутати мають намір зробити так, щоби про реальні мотиви голосування дізнався увесь світ: якщо не до, то після історичного рішення.

По-друге, якщо українці програють цей бій, то не будуть і далі працювати у ПАРЄ, немов нічого не сталося.

Далі – цитата з проекту заяви ВР (знову нагадаю, вже підтриманої представниками майже усіх фракцій):

"Усвідомлюючи, що нищення інституційних основ (тобто зміна правил заради "прощення агресора") означатиме визнання ПАРЄ своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням та публічну демонстрацію відходу від цінностей та принципів Ради Європи – (це) змушуватиме ВР та її делегацію у ПАРЄ здійснити повний перегляд засад, на яких будується співпраця з Асамблеєю, та механізмів такої співпраці".

Раніше в українській делегації неодноразово заявляли, що припинять участь у роботі ПАРЄ, якщо асамблея зважиться "вбити" санкційну процедуру задля того, щоби повернути Росію без покарань для неї.

Битва за Раду Європи: Росія перемогла за лаштунками ПАРЄ, та ще не виграла війну

Чи йдеться саме про цей сценарій – у заяві ВР не уточнюється, та з розмов депутатів авторові цих рядків доводилося чути, що припинення (повне або часткове) роботи в ПАРЄ розглядають всерйоз.

Навіть попри те, що ці дії нестимуть ризики для України.

А загалом, той факт, що демарш України матиме місце, не ставить під сумнів, здається, ніхто. Це визнають навіть дипломати – приміром, посол Дмитро Кулеба.

І наостанок.

"Європейська правда" вже дізналася про окремі положення "резолюції про прощення". За даними джерел, генсек Турбйорн Ягланд вже узгодив із представниками РФ обраний підхід, про нього домовилися також із Берліном та кількома іншими західними столицями.

Лоббі, яке хоче пробачити РФ під маскою "повернення до діалогу" – дуже впливове. І тому просуватиме це рішення дуже активно.

За останніми домовленостями, санкційний механізм планують знищити не повністю, але ускладнити його настільки, щоби застосувати санкції щодо Росії було вкрай складно.

Для цього планується підвищити до 2/3 кількість голосів, необхідних для підтвердження санкцій (нині достатньо половини голосів). А до того ж процедура ініціювання санкцій буде змінена таким чином, що Росія матиме змогу заблокувати сам розгляд питання, якщо збере достатньо людей у залі – кількість підписів, які треба зібрати для початку розгляду питання, не буде відома наперед.

Цікавий факт: у проекті резолюції взагалі немає згадки про РФ.

Ніби це рішення ухвалюється не через бюджетну кризу, не через російський ультиматум – а просто так, у якості планової реформи (і це – ще один доказ того, що для прихильників безумовного повернення Росії важлива тиша).

І тому Україна має цю тишу зруйнувати.

У наших інтересах – донести світові інформацію про ці наміри. Адже правда – на нашому боці.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.