Збережіть курс на Європу та не розвертайте реформи: відкрите звернення до кандидатів у президенти

П'ятниця, 19 квітня 2019, 14:43 — Громадянське суспільство України
Фото УНІАН

У переддень другого туру президентських виборів в Україні представники проєвропейських громадських організацій звернулися до лідерів перегонів.

Очевидна причина звернення – загроза відкату європейських реформ. При цьому прізвище кандидата у тексті не зазначається.

"Європейська правда" доєднується до підписантів цього колективного листа.

* * * * *

Шановні кандидати у президенти України!

У 2013-2014 роки європейська інтеграція – як стратегічний курс розвитку країни – була відстояна за рахунок жертв патріотів України під час Революції Гідності.

П’ятий рік поспіль наші військові ціною власних життів тримають оборону на Сході країни від агресії Російської Федерації, захищаючи свідомий вибір громадян щодо інтеграції України з Європейським Союзом.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС, що була підписана у 2014 та набула чинності у 2017 році, а також політика Східного партнерства є цінними дороговказами необхідних реформ, здатними пришвидшити рух країни в напрямку до Європейського Союзу і покращити добробут населення країни. Перші важливі результати європейської інтеграції ми бачимо вже сьогодні, попри те, що більшість цих реформ мають довгостроковий потенціал і глибину їхніх результатів ми зможемо відчути лише за декілька років.

Зокрема, завдяки євроінтеграції українці вже отримали можливість вільно подорожувати країнами Європи, а постачання української продукції у 2018 році найсуттєвіше зросло до країн ЄС.

Ми твердо переконані, що успішне виконання Україною свого євроінтеграційного "домашнього завдання" має бути одним із головних пріоритетів в діяльності глави держави на наступні п’ять років.

Як дві найчисельніші проєвропейські мережі громадських організацій, які загалом налічують понад 300 організацій-учасниць, ми закликаємо кандидатів у президенти:

  • До дня тиші перед голосуванням публічно заявити, що, у разі обрання, політика президента буде спрямована на неухильне виконання Україною Угоди про асоціацію, реалізацію політики Східного партнерства, а також набуття повноправного членства України в ЄС – як це визначено у ст. 102 Конституції України;
  • Публічно заявити, що після обрання глава держави в найкоротші терміни проведе зустріч з громадянським суспільством України для обговорення євроінтеграційних пріоритетів країни;
  • Засвідчити, що президент своєю політикою забезпечить сталість та безповоротність євроінтеграційних реформ, які, зокрема, відкрили для України безвізовий режим з ЄС та є індикаторами для його продовження;
  • Своєю публічною заявою продемонструвати політичну волю всіляко сприяти ухваленню і впровадженню євроінтеграційного законодавства в Україні у строки, визначені Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, а також "20 досягненнями Східного партнерства до 2020 року".

Наголошуємо на необхідності для майбутнього президента працювати над розвитком тісних та дружніх зв’язків з країнами-членами ЄС, які за допомогою санкцій стримують агресію Росії проти України.

Ми переконані, що збереження євроінтеграційного курсу є життєво необхідним для майбутнього України та її розвитку, є гарантією її державного суверенітету і територіальної цілісності.

Підписанти:

Організації-члени Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС,

Організації-члени Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства,

ГО "Європейська правда"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.