ЄС працює над зменшенням залежності від імпортних енергоносіїв

Середа, 11 червня 2014, 09:59

Амбіційна стратегія з декарбонізації знизить енергетичну залежність ЄС, скоротить багатомільярдну вартість імпорту енергоносіїв та допоможе вирішити ризики, пов’язані з кліматом, йдеться в новому дослідженні компанії Ernst & Young, повідомляє Українська енергетика.

Станом на сьогдоні ЄС майже 60% енергоносіїв імпортує з Росії, Катару та Алжиру. І згідно прогнозів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), залежність країн Євросоюзу від імпортованих енергоносіїв до 2035 року збільшиться до 80 %, відмічає "Интерфакс".

В грошовому еквіваленті, залежність ЄС від імпортованих енергоносіїв оцінюють в 400 млрд євро в 2012 році. Для порівняння, у період з 1990 по 2011 років ЄС витрачав в середньому 180 млн євро на імпорт енергоносіїв.

Росія найбільший імпортер енергоносіїв. Зокрема 35% нафти та 32% газу європейці купляють в росіян.

Експерти переконують, що через перехід країн ЄС до використння відновлюваних джерел енергії та електричних способів транспорту і опалення знизить залежність від імпорту, скоротить щорічний імпорту палива євроспільнотою на 519 – 550 млрд. євро. Це, на думку експертів, заощадить європейським автолюбителям до 180 млрд., євро та до 2050 рокку скоротить витрати на енергію з боку домогосподарств десь на 474 млрд. доларів протягом наступних 40 років.

Дане дослідження під назвою "Макроекономічні впливи низьковуглецевого переходу" зроблене за дорученням групи неприбуткових організацій European Climate Foundation, і оцінює потенційні економічні ефекти від запланованої енергетичної та кліматичної стратегії спільноти до 2030 року, яка на даний час предметом інтенсивних переговорів в Брюсселі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: