Меркель лобіює Юнкера на посаду голови Єврокомісії.

Понеділок, 2 червня 2014, 14:10

Під час виборчих перегонів до Європарламенту Юнкера називали протеже Анґели Меркель, передає Euronews

"Як член Європейської народної партії, я підтримую кандидатуру Жан-Клода Юнкера на посаду президента Єврокомісії, і я не забула про це. Однак я також маю поважати угоду", заявила Мекрель.

Європейська правда раніше повідомляла, що Британський Прем’єр Девід Камерон категорично висловився проти такої кандидатури. Його також підтримали Глави інших держав.

Головним мотивом підтримки Меркель Юнкера, на думку головного редактора німецької газети "Spiegel" Ніколаус Бломе є їхні давні знайомства:

"Вони знають одне одного дуже довго. Юнкер займається Європою ось вже 30 років, більшість цього часу як прем‘єр-міністр Люксембургу. Окрім нього та Меркель жоден інший голова європейської держави не пробув стільки на своїй посаді. Вони дуже добре знають одне одного", - зазначив Бломе в інтервю Euronews

Одночасно зазначає експерт, що для погодження кандидатури Юнкера на посаду Президента Єврокомісії потрібно погодження двох інституцій ЄС:

"У нього на шляху стоїть другий орган в європейській ієрархії. З одного боку Європейський парламент, а з іншого Європейська рада – 28 голів держав та урядів. Вони мають повне право втрутитися в процес. Обидві інституції мають знайти спільну мову, і виглядає так, що лідери держав потребують більше часу на роздуми. Причини мені невідомі", - наголосив Ніколаус Бломе.

Нагадаємо, що згідно Лісабонської угоди, для обрання Президента Єврокомісії передбачено погодження кандидатури головами держав і урядів більшості з 28 країн Євросоюзу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.