Місія МВФ прибуває до України, щоб ознайомитися з досягненнями уряду

Вівторок, 24 червня 2014, 10:55

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуває до України у вівторок, 24 червня, для дискусій в рамках першого перегляду економічної програми влади країни, підтримуваної фінансуванням Фонду, повідомила прес-служба київського офісу МВФ.

"Місія МВФ під керівництвом пана Миколи Георгієва прибуде до України 24 червня, щоб провести ряд дискусій в рамках першого перегляду економічної програми влади, підтримуваної коштами МВФ", - йдеться в прес-релізі. Місія оцінить прогрес у впровадженні програми, обговорить з представниками влади цілі і завдання на наступний період.

"На кілька днів до роботи місії приєднається пан Поул Томсен, заступник директора Європейського департаменту МВФ. Місія планує завершити роботу 3 липня", - підсумовується у прес-релізі.

Як повідомлялося, МВФ 30 квітня затвердив кредитну програму в режимі очікування для України на SDR 10,976 млрд (близько $17,1 млрд), розраховану на два роки. На початку травня Фонд перерахував перший транш SDR 2,058 млрд (близько $3,2 млрд), з яких SDR 1,29 млрд (близько $2 млрд) - уряду на підтримку бюджету.

Передбачається, що другий-четвертий транші, які намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року, складуть по SDR 914,7 млн, тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 - по SDR 1,372 млрд. Заключний дев'ятий транш програми у SDR 686 млн у разі дотримання закладених в неї термінів і умов буде виділений в середині березня 2016 року.

За двома попередніми програмами stand by співпраця України і МВФ переривалася після другого-третього траншів. Зокрема, за часів уряду Юлії Тимошенко восени 2008 року Фонд схвалив кредит SDR 11 млрд, з якого було отримано три транші на SDR 7 млрд. За рік після відкриття програми місія Фонду за підсумками третього перегляду не змогла рекомендувати продовження фінансування.

Відкрита влітку 2010 року після приходу до влади президента Віктора Януковича і прем'єра Миколи Азарова нова 29-місячна програма очікування передбачала виділення Україні SDR 10 млрд. Однак країна отримала тільки два транші на SDR 2,25 млрд.

Після закінчення програми очікування представники української влади намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду, проте знову не знайшли спільної мови щодо умов співпраці. В результаті колишня влада України домовилася про дворічний кредит Росії на $15 млрд, з яких у грудні минулого року було отримано $3 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: