Світовий банк надасть Україні кредит на $300 млн для соціальної підтримки населення

П'ятниця, 4 липня 2014, 11:15

Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила кредит у розмірі $300 млн на реалізацію проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", повідомила прес-служба банку.

За інформацією установи, кредит буде надано для розширення адресної програми соціальної допомоги з метою підтримки найуразливіших і найменш соціально захищених груп населення.

Проект охоплює всі місцеві відділи соціального захисту, підпорядковані Міністерству соціальної політики України. Очікується, що кількість осіб, які одержують державну соціальну допомогу, зросте майже вдвічі - з 586 тис. у 2013 до 1,1 млн у 2019 році.

Також заходи в рамках проекту спрямовані на задоволення потреб дітей-сиріт і дітей-сиріт з обмеженими можливостями в чотирьох обраних областях. Діти-сироти зможуть одержувати цілу низку послуг соціального забезпечення, розробка і впровадження яких передбачені проектом.

Таким чином, близько 35 тисяч дітей з обмеженими можливостями віком до 18 років і 13 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, одержать допомогу від реалізації цього проекту.

"Новий проект допоможе підвищити ефективність системи соціальної підтримки малозабезпечених сімей і системи соціальних послуг в Україні. Підтримка бідних верств населення має критичне значення, особливо в умовах, коли уряд України починає проводити низку важливих реформ, які передбачають, зокрема, підвищення тарифів на оплату послуг з постачання газу і централізованого опалення. Ми не хочемо, щоб, наприклад, підвищення тарифів завдало шкоди малозабезпеченим", - наводяться в повідомленні слова директора представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фана.

Також представник Світового банку зазначив, що установа вітає рішучі зусилля країни щодо вжиття необхідних заходів із реформування поточних програм соціального захисту, виходячи з потреб бідних верств населення.

Проект розрахований на шість років і є частиною загальної допомоги Україні, про яку група Світового банку оголосила в березні цього року. Очікується, що до кінця 2014 року Україна одержить від Світового банку до $3,5 млрд фінансової допомоги.

Нагадаємо, що Україна наприкінці травня підписала кредитний договір зі Світовим банком щодо фінансування трьох нових проектів загальною вартістю $1,48 млрд у рамках загального обсягу фінансової допомоги Україні, яка цього року може становити $3,5 млрд.

У складі пакета - кредит на $750 млн на політику розвитку, на $382 млн за проектом підвищення енергоефективності у сфері централізованого теплопостачання і на $350 млн за проектом розвитку інфраструктури.

Також до кінця липня уряд України планує підписати зі Світовим банком договір ще за однією позикою на $500 млн для стабілізації банківського сектора. Кошти будуть передані Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Світовий банк є основним партнером України в галузі розвитку. З урахуванням нових інвестицій його поточний кредитний портфель досягне $3,39 млрд в рамках 11 проектів у країні. З моменту приєднання України до Світового банку в 1992 році зобов'язання установи в країні перевищили $8,5 млрд у рамках 43 проектів і програм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.