В Польщі хочуть видобувати газ з вугільних пластів

Вівторок, 19 серпня 2014, 14:20

В Польщі на шахті "Вечорек" у вугільному районі Сілезія на глибині 400 м провели перший в Європі експеримент з газифікації вугілля. Експерти переконані, що це дозволить розвивати у Польщі цей рідкісний метод вироблення газу. 

Про це повідомляє телеканал NTD.

"Ця інноваційна технологія повинна доповнювати класичні методи. Вона спрямована на поклади вугілля, які неможливо добути класичним способом, і це залишкові родовища і поклади на дуже великій глибині", - повідомив керівник проекту Кшиштоф Станьчик.

Керівник експерименту додав, що це перша газифікація вугілля в Європі, яка проводилася в таких масштабах без зупинки видобутку вугілля у традиційний спосіб.

"Ми переживали, що виникнуть проблеми, яких спочатку ми не очікували. Ми думали, що щільність газу буде нестабільною і постійно буде змінюватися. Між тим в процесі газифікації використання кисню, повітря і вуглекислого газу дозволило нам з'ясувати, що ми отримуємо газ стабільної щільності. Завдяки цьому буде легше використовувати газ у двигунах, турбінах, котлах або для хімічного синтезу", - додав Станьчик.

Як зазначив керівник проекту, за 44 дні команда змогла газифікувати 200 тонн вугілля і виробити 720 тис. кубометрів газу, і газифікація виправдана в тих місцях, де дістатися вугілля занадто складно.

Експерименти з газифікації почали проводити на початку XX століття. Однак у наші дні цю технологію практично не використовують, видобуваючи замість цього природний газ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: