Польща та Норвегія найбільше постраждають від російських санкцій - статистика

Четвер, 14 серпня 2014, 16:26

Згідно даних статистичної компанії Statista, Польща втратить найбільше від російського ембарго, далі йде Норвегія, яка минулого року експортувала риби в Росію більш ніж на мільярд євро.

Про це повідомляє журнал Slate.

Для Польщі продукти харчування та напої складають відносно невелику частину від загального обсягу експорту (11%). Разом з тим заборона Росії щодо постачання продовольства може на 0,5 процентного пункту понизити економічне зростання в країні в 2014 році.

Вона також може змусити Польщу шукати нові ринки для близько половини свого щорічного врожаю яблук, Норвегія, відповідно, шукатиме нові ринки для експорту лосося, а Данія та Нідерланди – для власного сиру. Бельгійські груші також перебувають в небезпеці, пиш видання.

 Як зазначають експерти, сама Росія може зазнати більшого удару від цієї заборони. Країна імпортує 40% продовольства, і з новими санкціями вона ефективно втрачає більш ніж половину імпорту м'яса і риби і 30% імпорту овочів. Це, безумовно, підніме ціни на ці види продовольства та залишить незадоволеними споживачів.

Нагадаємо, в середу 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.