ЄС закликає Росію вивести "гуманітарний конвой" з України

П'ятниця, 22 серпня 2014, 16:53

Європейський Союз шкодує про рішення РФ направити "гуманітарний конвой" в Україну без супроводу Міжнародним комітетом Червоного Хреста і без згоди української влади.

"Це - чітке порушення українських кордонів. Це також суперечить попереднім домовленостям, досягнутим між Україною, Росією і Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Ми закликаємо Росію переглянути це рішення", - заявив представник Єврокомісії Себастьян Брабан, повідомляє Інтерфакс.

Представник Єврокомісії підкреслив, що для дотримання міжнародного гуманітарного права такого роду конвой, який повинен носити виключно гуманітарний характер, повинен супроводжуватися Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

"Ми схвалюємо українську владу за її стриманість і готовність до подальших переговорів з метою уникнути продовження ескалації кризи. Суверенітет України, територіальна цілісність, єдність і незалежність повинні поважатися", - заявив Брабан.

Він також зазначив, що російська гуманітарна допомога повинна направлятися в Україну в повній відповідності до міжнародного гуманітарного законодавства через міжнародні гуманітарні організації та за погодженням з українським урядом.

Представник Єврокомісії зазначив, що це передбачає відправку необхідних деталей, що стосуються самої допомоги, а також забезпечення безпеки речей і персоналу з боку Міжнародного комітету Червоного Хреста під час всього продовження операції.

Нагадаємо, вантажівки з російською "гуманітарною допомогою" почали рух до українського пункту пропуску "Ізварине" без супроводу Міжнародного комітету Червоного Хреста й без згоди української сторони.

"Ситуація з нескінченними штучними затягуваннями вирішення питання про початок доставки російського гуманітарного вантажу в райони Південного Сходу України стала нестерпною", - заявило Міністерство закордонних справ Російської Федерації вранці 22 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.