"Газпром" більш ніж на чверть знизить ціни на газ - Мінекономіки РФ

Середа, 27 серпня 2014, 15:35

Ціни на газ "Газпрому" в Європі в найближчі два-три роки впадуть більш ніж на чверть - такий сценарій Мінекономіки РФ заклав при підготовці бюджету.

Про це пише Коммерсант.

Видання зазначає, що це спричинить перегляд контрактів з європейськими споживачами. Відбудеться перехід на індексацію частині обсягів за спотовими цінами.

"Якщо виправдається прогноз Мінекономіки, "Газпром" може вже в цьому році недорахуватися $4 млрд експортної виручки. Аналітики припускають можливість зниження цін "Газпрому" при продажах в далеке зарубіжжя в найближчі роки, але вважають, що воно буде зовсім не таким різким"., зазначає видання.

Мінекономіки Росії очікує навіть більш різке, ніж передбачалося ще у травні, падіння цін на російський газ для постачання в далеке зарубіжжя.

За макроекономічним прогнозом міністерства до 2017 року, середня ціна такого газу вже в 2014 році опуститься до $349 за тисячу кубометрів і далі знизиться до $316, $307 і $302 в 2015-2017 роках відповідно.

Таким чином, за три роки середня ціна продажу в далеке зарубіжжя може скоротитися на 28% у порівнянні з $387 за тисячу кубометрів за підсумками 2013 року. Обсяг поставок, на думку Мінекономіки, залишиться практично стабільним.

Слід зазначити, що продаж газу в далеке зарубіжжя, в основному у Європу, є головною статтею доходів "Газпрому" - в 2013 році вона забезпечила монополії виручку 2,1 трлн руб., і це є 62% всієї виручки від продажу газу і 40% від загальної виручки групи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.