Комісар, відповідальний за Україну, зізнавався, що "скептичний щодо санкцій"

Середа, 10 вересня 2014, 17:39

Єврокомісар Йоганес Ган, до сфери відповідальності якого входитиме Україна, раніше досить скептично висловлювався щодо тиску ЄС на Росію за допомогою санкцій.

Про це свідчать інтерв’ю політика австрійським ЗМІ.

Як повідомляла "Європейська правда", в середу обраний президентом Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представив структуру майбутньої колегії ЄК та розподіл повноважень між комісарами.

Посада комісара з питань розширення та європейської політики сусідства дісталася висуванцю Австрії Йоганесу Гану. Це призначення виявилося доволі несподіваним для більшості спостерігачів, адже передбачалося, що ця посада відійде представникові Східної Європи або ж взагалі буде скасована.

 Йоганес Ган

Йоганес Ган наразі також є комісаром (він лишається на другий термін), він відповідає за регіональну політику ЄС.

Австрієць ніколи не був пов’язаний із міжнародними відносинами. Оскільки в ЄК є чіткий розподіл повноважень, він також переважно утримувався від коментарів із зовнішньополітичних питань. Однак навесні цього року в декількох інтерв’ю прокоментував українсько-російський конфлікт.

Заяви комісара не додають оптимізму.

Як з’ясувалося, він висловлювався проти посилення тиску ЄС на Росію та активного втручання Європи.

Газета Wiener Zeitung зазначає, зокрема, що на початку квітня він "скептично" висловлювався щодо можливості заморожування російських активів на Заході. "Всім сторонам потрібна деескалація, а жорсткі санкції роблять протилежне", - заявив Ган в інтерв’ю виданню.

"ЄС має лише інструменти ‘м'якої сили’, і у нас є можливість показати Росії, що дорога назад лишається", - додав він. Комісар також зазначив, що Росія повинна бути зацікавлена працювати з європейською економікою, яка "генерує 23% глобальної світової продукції".

Важливо зазначити, що наприкінці травня позиція Йоганеса Гана лишалася точно такою. В інтерв’ю Kurier від 21 травня на запитання щодо санкцій він відповів, що "ЄС лишається прихильником переговорів (з Кремлем), і це – правильний шлях".

Ключовим результатом української кризи він назвав потребу Європи пришвидчити диверсифікацію постачання енергоносіїв. "Це призведе до падіння цінового диктату Росії", - додав він.

Про політичну ізоляцію Росії комісар не згадав – навпаки, він вважає за потрібне "посилювати економічну та політичну співпрацю".  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.