Німеччина відмовилася лікувати найважче поранених військовослужбовців

Доповнено. Фото
Середа, 3 вересня 2014, 21:18

Німецькі лікарі, які прибули до України, щоб допомогти транспортувати солдатів, відхилили 17 тяжко поранених кандидатів для лікування за кордоном.

Про це пише The Kyiv Post з посиланням на полковника медичної служби Віталія Андронатія.

"Замість цього, вони обрали тих, хто менш серйозно поранений і кому потрібен коротший термін реабілітації",- говорить він.

"Німецькі лікарі прийшли і сказали : " Ми не будемо приймати їх", - відзначив Андронатій. -  Не ми (українці), диктували умови".

За його словами, українські лікарі відібрали 22 кандидатів, які були "надзвичайно важко поранені" згідно з угодою.  

Серед них були і ті, хто постраждав у недавній битві під Іловайськом, де українська армія та добровольчі батальйони перебували в пастці протягом дня.

Німецькі лікарі констатували, що військовослужбовцям,  яких обрала Україна, потрібно надмірно дороге та складне лікування, тому вони обрали поранених з легшими травмами, повідомив Андронатій.

 Він зауважив, що німецькі лікарі прийняли тільки п'ять солдатів, запропонованих Україною, а решту обрали самі.

Він також поскаржився на те, що Німеччина змінила місце лікування поранених.

"Нам спочатку сказали, що їх направлять у найкращі клініки, проте вони опинилися у військових госпіталях", - сказав Андронатій.

Військовий літак, що перевозив поранених військовослужбовців - вид зсередини (фото зі сторінки Ольги Богомолець)

Разом з тим доктор медичних наук та радник президента України Ольга Богомолець на своїй сторінці у Facebook зауважила, що ті, хто потребує протезування і спинальники залишилися в Україні, оскільки їх планують згодом відправити в інші шпиталі.

"Ми формуємо і плануємо відправляти в абсолютно інші шпиталі нову групу - 50 людей на протезування, а Реабілітаціі спінальників в Німеччині в військових шпиталях не роблять!" - наголосила вона.

Речник канцлера Штеффен Зайберт не відповідає на численні запити з проханням прокоментувати ситуацію.

Водночас, речник міністерства оборони Німеччини Борис Наннт повідомив, що критеріями відбору були складність травм,а  також доступність сумісного лікування та спроможність українських лікарень.

Нагадаємо,  у вівторок ввечері спецрейс німецьких військово-повітряних сил прибув до Німеччини з аеропорту Бориспіль, де взяв на борт поранених в АТО українських військових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.