ЄС підтримав Київ у газовій суперечці: російська пропозиція щодо знижки - неприйнятна

Вівторок, 9 вересня 2014, 17:02

Російська пропозиція щодо знижки на газ неприйнятна для України, вважають в Єврокомісії.

Про це на умовах анонімності "Європейській правді" повідомив посадовець ЄК.

"Ми проаналізували російські пропозиції, але вважаємо їх неприйнятними для України. Перш за все, російська знижка формується за рахунок відмови РФ від експортних мит. Це рішення російського уряду, а тому воно може бути змінено у будь-який момент. Але найважливіше - ця знижка аж ніяк не змінює формулу ціни російського газу для України", - пояснив чиновник.

За його словами, пропозиції ЄС стосуються визначення тимчасової ціни газу. "Ми наголошуємо, що ця ціна матиме технічний, тимчасовий характер. Адже після рішення Стокгольмського суду (стосовно суперечки НАК "Нафтогаз України" та "Газпрому" щодо умов газового контракту) має відбутися перерахування. Наприклад, якщо тимчасова ціна на $5 нижче, ніж за рішенням Стокгольмського суду, Україна має компенсувати різницю. І навпаки - якщо ціна буде визначена на меншому рівні, різницю має компенсувати Росія", - пояснив він.

Європейський чиновник наголошує, що така формула має прискорити домовленість сторін: "Термін розгляду в Стокгольмському суді - 12-15 місяців. Це означає, що це рішення буде прийнято лише наступного року. Але ми вважаємо, що Україна та Росія мають домовитися до грудня. Інакше можливі проблеми як в України, так і в країнах ЄС".

Як відомо, Україна та Росія провели за участю ЄС вже декілька безрезультатних раундів переговорів щодо постачання газу. Москва досі наполягала, що вона зробила декілька пропозицій Києву, від яких той відмовився. Однак українська влада зазначала, що Росія виходить на переговори із заздалегідь неприйнятними пропозиціями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.