Україна та низка країн поза межами ЄС долучилися до санкцій проти Росії

Четвер, 16 жовтня 2014, 10:58

Україна та ряд держав-кандидатів на вступ до ЄС (Чорногорія, Ісландія, Албанія) формально приєдналися до останнього пакету санкцій Євросоюзу щодо Росії.

Про це зазначено в офіційній заяві Ради ЄС.

Йдеться лише про приєднання до пакету обмежень, ухваленого 8 вересня. Ці санкції обмежують доступ Росії до ринку капіталу ЄС. Відповідно до останнього пакету санкцій громадяни ЄС і європейські компанії не мають права надавати позики тривалістю не менше 30 днів п’ятьом державним банкам РФ.

Така ж заборона поширюється і на три енергетичні компанії.

Крім того, дані санкції стосуються розширення обмежень на постачання чутливих технологій, які використовуються для видобутку глибоководної арктичної і сланцевої нафти, - повідомляє Рада ЄС.

Варто зазначити, що дані санкції не є вагомим інструментом впливу України на Росію. По суті, наше приєднання до цих обмежень є декларативним кроком.

Наша держава і раніше не надавала Росії кредити, а також не має в розпорядженні згадані чутливі технології (і, відповідно, не постачала їх до Росії). Про приєднання Києва до попередніх санкцій Євросоюзу в рішенні не йдеться.

Нагадаємо, Рада ЄС ухвалила рішення ввести третій пакет санкцій 8 вересня цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: