РФ планує розмістити ядерну зброю в Криму - лист конгресменів Обамі

Понеділок, 20 жовтня 2014, 11:46

Російська влада планує розмістити в Криму носії тактичної ядерної зброї, зокрема стратегічні бомбардувальники Ту-22М3 і оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М".

Про це конгресмени США повідомили в листі президенту Бараку Обамі, пише російська газета "Коммерсант".

Законодавці стверджують, що ще на початку серпня російська влада прийняла рішення про перекидання в Крим бомбардувальників Ту-22М3 і комплексів "Іскандер-М", здатних у перспективі завдавати ударів високоточними крилатими ракетами Р-500, у тому числі з ядерними боєголовками.

Останнє, за словами члена комітету у справах збройних сил Сенату США Джеймса Інофе, є прямим порушенням Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаного СРСР в 1987 році.

"Розміщення ядерної зброї на суверенній території іншої держави без її згоди є жорстоким і цинічним рішенням",- йдеться у листі.

"Це дозволить Росії впритул наблизитися до баз НАТО, отримавши військову перевагу в регіоні",  - пишуть конгресмени.

Окрім того, незаконні дії російського керівництва, за твердженням членів Конгресу, є "грубим порушенням угоди між РФ і НАТО, підписаної в 1997 році, і дозволяє російським військовим представникам перебувати на базах і об'єктах альянсу.

Законодавці вимагають дій від президента США у відповідь, зокрема, пропонують повністю припинити всі контакти між членами військового альянсу і Москвою, а також вивести російський військовий персонал "з баз і об'єктів НАТО".

Вони також запропонували заборонити Росії проведення інспекційних польотів в рамках договору про "відкрите небо".

Як повідомило видання джерело в російському Генштабі, рішення про розміщення морського ракетоносного авіаполку з  бомбардувальниками Ту-22М3 у Гвардійському прийняте, однак остаточно процес буде завершений лише в 2016 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.