Підписавши асоціацію, Київ хоче перекласти на ЄС фінансові проблеми - прем’єр Словаччини

Середа, 22 жовтня 2014, 08:37

Україні варто очікувати лише на ринкову допомогу з боку ЄС у газовому питанні – Європа не візьме на себе безповоротне вирішення фінансових проблем Києва.

Таку думку висловив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у інтерв’ю словацькому виданню Pravda.sk.

"Іноді у мене складається враження, що Україна після підписання з ЄС угоди про спільні цінності (очевидно, йдеться про угоду про асоціацію - ЄП) очікує що Євросоюз візьме на себе вирішення також величезних проблем України, перш за все – фінансових. Але ж світ не працює за таким принципом", - обурився Фіцо.

Словацький прем’єр не навів конкретні вимоги від України, які викликають у нього занепокоєння. Однак в інтерв’ю підкреслено, що йдеться про очікування Україною допомоги для вирішенні газової суперечки з Росією.

"Будь-які заходи, що здатні вирішити кризу у відносинах України з Росією щодо газу, мають бути засновані на комерційних засадах. Якщо Україні потрібні гроші – нехай візьме їх у формі кредитів. І нехай умовою цих кредитів будуть чіткі зобов’язання щодо реформ в секторах економіки, фінансів, у політиці", - зазначив Фіцо.

Як відомо, раніше на переговорах у Брюсселі щодо постачання газу українська сторона попросила ЄС надати фінансову допомогу для закупівлі газу в РФ під час зимового періоду. Домовитися про джерела надходження коштів наразі не вдалося.

Фіцо також нагадав, що Словаччина продовжує реверсне постачання газу до України, попри тиск Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.