В ЄС не виключають, що Янукович виграє суд щодо санкцій. Але їх можуть ввести знову

Четвер, 23 жовтня 2014, 18:51

В практиці Суду Євросоюзу є чимало справ, коли Рада ЄС програвала позивачам, які оскаржували винесені проти них санкції. Не варто виключати, що екс-президент Віктор Янукович та його прибічники так само виграють суд щодо заморожування Євросоюзом їх активів та заборони в'їзду в ЄС.

Про це в коментарі Європейській правді заявив суддя Суду ЄС (розрашований в Люксембурзі), який попросив не називати його ім’я.

"Ми повністю незалежні від Брюсселю і не маємо проблем із тим, щоби винести рішення проти Єврокомісії чи Ради ЄС", - запевнив суддя, визнавши, що останнім часом дві іранські компанії виграли позови проти Євросоюзу щодо накладення на них санкцій.

За словами судді, є дві типові підстави, через які суд скасовує санкції Євросоюзу, введені проти чиновників чи компаній з країн з диктаторським режимом.

"Перш за все, в ЄС є чітка процедура, яка має бути дотримана, щоби особа потрапила в санаційний список. І якщо хоч один пункт не дотримано, це - підстава для скасування обмежень. Далі ми перевіряємо, чи були у ЄС достатні підстави для накладання санкцій. Рада ЕС може довести свою правоту, пояснивши: ось у нас документи, що він фінансував те і те, припустимо - тероризм. Але у представника позивача є такі самі права, він також може доводити протилежно позицію", - пояснив суддя.

Водночас, практика свідчить, що навіть після рішення Суду на користь позивача Євросоюз може поновити санкції.

"Рада ЄС може ухвалити таке саме рішення (як було скасоване). І це стосується не лише заморозки активів. Нещодавно були такі рішення щодо надання державної допомоги. Французький уряд хотів надати підтримку суднобудівній компанії, а Єврокомісія заборонила це робити.

Париж оскаржив це рішення в суді і виграв, довівши, що Комісія порушила процедуру. Але вже за два тижні Єврокомісія ухвалила точно таке рішення, яке було скасоване. Але тепер – з дотриманням процедурних моментів", - переповів суддя.

"З українськими санкціями може бути точно така ситуація", - зазначив він.

Як повідомляла Європейська правда, наразі в суді ЄС зареєстровані позови Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора Януковича; Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова, Віктора Пшонки, братів Сергія та Андрія Клюєва; Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка та Андрія Портнова.

В Люксембурзі прогнозують, що проміжне рішення щодо них буде ухвалене 2016 року, кінцеве (у разі апеляції) - у 2018 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.