У "Газпромі" мають сумніви щодо законності реверсу газу з Європи в Україну

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 11:05

Польща, Угорщина і Словаччина в 2014 році експортували на Україну 1,7 млрд кубометрів газу, ймовірно - російського.

Про це повідомляє агенція Прайм, посилаючись на відповідь керівництва ВАТ "Газпром" на депутатський запит першого заступника голови комітету Держдуми Володимира Гутенєва.

На початку вересня 2014 року депутат попросив надати наявну інформацію про реверсні газові поставки з країн ЄС на територію України та їх відповідність положенням договорів, укладених ВАТ "Газпром" з країнами Євросоюзу.

У відповіді, підписаній заступником голови правління ВАТ "Газпром" Олександром Медведєвим, підтверджується, що, починаючи з 2012 року, українська сторона проводить активну роботу з європейськими компаніями щодо диверсифікації постачання газу в Україну.

Заступник голови "Газпрому" підкреслив, що перешкоджати процесу організації таких реверсних поставок газу ВАТ "Газпром" не може, оскільки необхідна для реверсу газу інфраструктура споруджується поза узгоджених в контрактах на поставку та транспортування газовимірювальних станцій і формально не порушує умови контрактів між компаніями групи "Газпром" з європейськими покупцями.

"Разом з тим є всі підстави стверджувати, що в Україну постачається російський природний газ, призначений не українським, а європейським споживачам, як правило, за схемою так званого "віртуального" реверсу, але з демонстрацією переміщення газу через кордон Україна-ЄС. Правомірність такої схеми виглядає сумнівною", - заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром".

"Вважаю, що заходи, які ми пропонували "Газпрому" з обмеження поставок газу країнам, що здійснюють реекспорт, досягли своїх цілей. Сподіваємося, що при прийнятті рішень з цього питання Україна керуватиметься прагматизмом і розсудливістю і пропозиції Росії все-таки прийме", - заявив у свою чергу Гутенєв.

Депутат також нагадав, що в даний час розробляє законопроект, що забороняє російським експортерам нафтогазової продукції поставляти її країнам-боржникам і державам, що здійснює "віртуальний" реекспорт країнам-боржникам. На його думку, це сприятиме відновленню справедливого торговельного обміну при постачанні енергоносіїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.