Військова активність РФ – це демонстрація сили – головнокомандувач ЗС Литви

Середа, 12 листопада 2014, 10:24

Військова активність РФ – це демонстрація сили – головнокомандувач ЗС Литви

Військова активність Росії - це демонстрація сили, цілями якої може бути ослаблення відчуття безпеки і перевірка готовності.

Такої думки дотримується головнокомандувач Збройними силами (ЗС) генерал-майор Литви Йонас Вітаутас Жукас, про що він написав у своєму Facebook.

" Активізація військових літаків і суден РФ є скоріше демонстрацією сили - мірою непрямого впливу, можливою метою якої є ослаблення відчуття безпеки у жителів нашої країни, зниження довіри до армії країни і НАТО, а також перевірка готовності та готовності союзників, процедур", - пише у соціальній мережі Facebook главком ВС.

Генерал не виключив можливості, що активізація може бути пов'язана з навчаннями НАТО "Залізний меч" , які проходять зараз у Литві і в яких задіяно 2,5 тис. військовослужбовців.

Він підкреслив, що ніяких даних про підготовку до військових дій немає, Росія "поки не зазіхає" на повітряний простір або на виняткову економічну зону в Балтійському морі.

"Даних про те, що це може бути підготовкою РФ до військових дій в цьому регіоні, у нас немає. Незважаючи на це, як показав випадок Криму, прогнозувати, що буде завтра, дуже важко", - сказав Жукас.

"Застосувати військові заходи у відповідь на ці дії РФ ми не можемо, тому що для цього немає жодної правової підстави ", - зазначив генерал.

За його словами, Литва в цьому випадку не є винятком, тому що "подібні явища в останні роки активізувалися і навколо інших держав - членів НАТО і держав - партнерів".

Нагадаємо,  протягом останніх місяців російські військові літаки, кораблі і підводні човни регулярно фіксують в районі територіальних вод та повітряного простору держав НАТО.

Зокрема, війська НАТО цього року вже більше 100 разів перехоплювали російські військові літаки, що вторгалися у повітряний простір держав-членів альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.