Рада голосуватиме за зміни до закону про Антикорупційне бюро

Четвер, 25 грудня 2014, 08:48

В четвер Верховна рада голосуватиме за законопроект N1406, яким передбачається внести зміни до закону про Національне антикорупційне бюро, ухваленого парламентом минулого скликання.

Про це у своєму блозі на Українській правді написав голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін.

"Законопроект – перший осиковий кіл в серце старої системи, зомбі якої уже вишукуються в чергу до Бюро на посади прокурорів, слідчих, оперативників і т.д." - зазначив він.

Згідно з законопроектом, у Антикорупційному бюро не зможуть працювати особи, які протягом останніх 5 років працювали у підрозділах з боротьби з корупцією у: органах прокуратури; МВС; податковій міліції; СБУ; Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України; митних органах.

Крім того, згідно з проектом, Верховна втратить право призначати керівника Антикорупційного бюро.

Пряма норма нового закону визначає, що: "Президент призначає відібраного Конкурсною комісією кандидата на посаду Директора Національного бюро протягомдесяти днів з дня внесення на його розгляд Конкурсною комісією відповідного подання".

Крім того, Антикорупційне бюро буде нагладяти за роботою високопосадовців в Адміністрації президента.

Законопроект також передбачає високі зарплати для співробітників Антикорупційного бюро для забезпечення дієвості і незалежності органу.

Нагадаємо, реформування законодавства у цій сфері є однією з вимог ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.