Глава МЗС Італії пропонує використати на Донбасі досвід Південного Тіролю

Середа, 11 лютого 2015, 13:12

Для Донбасу могла б бути ефективною модель Південного Тіролю в Італії, з повагою до суверенітету України, до її кордонів з урахуванням інтересів меншості.

Про це заявив міністр закордонних справ Паоло Джентілоні, повідомляє агенція ANSA.

"Звісно, контекст відрізняється, але я б говорив про нашу модель Південного Тіролю. Можна прийти до рішення, яке б поважало суверенітет України, зберігало її кордони і ураховувало інтереси меншин. Головне, щоб у Москви була на це політична воля", - сказав він.

"Зараз все залежить від рішень Росії", - зазначив міністр, додавши, що покладає надії на успіх переговорів у середу.

Крім того, Джентілоні заявив, що з повагою поставиться до можливого рішення США про поставки зброї Україні, однак сам дотримується іншої думки.

"Ми не віримо, що поставки зброї в Україну хороша ідея. Ми віримо в успіх переговорів. Поставки зброї не сприяють діалогу з Путіним", - зазначив міністр.

Найефективнішим засобом тиску на Росію є, за його словами, санкції, хоча Італія теж від них потерпає.

Крім того, глава МЗС висловив думку, що Україні не варто вступати в НАТО.

"Це було б помилкою. Італія бере участь у безпекових операціях на Балтиці, але метою України мають бути такі відносини з РФ, при яких вона не загрожуватиме Києву. Тому в членстві в НАТО немає необхідності", - наголосив Джентілоні. 

Нагадаємо, у ЗМІ з'являлися повідомлення про так званий "тірольський план" надання автономії східним регіонам України який начебто обговорювався у Москві. У Кремлі заявили, що нічого подібного на поточних переговорах не обговорювалося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: