ЄСПЛ відмовив у термінових заходах через голодування Надії Савченко

Субота, 14 лютого 2015, 13:52

Європейський суд з прав людини відповів офіційною відмовою на звернення її захисників щодо застосування термінових заходів задля порятунку життя (за правилом 39 суду).

Як повідомили Європейській правді в прес-службі суду, таке рішення було ухвалене ще 10 лютого, але оприлюднене – тільки зараз.

В ЄСПЛ вирішили, що ситуація не має виключний характер, який потребував би ухвалення Судом з прав людини проміжного рішення.

"Вирішивши не запроваджувати відносно Савченко виключні проміжні заходи, Суд водночас запросив її припинити голодування, а також надіслав до РФ запит щодо того, якою є дійсна ситуація у цій справі", - повідомили в прес-службі.

Нагадаємо, 9 лютого захист Савченко звернувся до ЄСПЛ з проханням про застосування правила 39 – за цим правилом Страсбург може зобов’язати Росію вчинити певні дії ще до того, як в ЄСПЛ буде ухвалене рішення по суті справи.

У поясненні суду йдеться, що застосування правила 39 можливе лише у виключних випадках, коли дії держави-учасниці Ради Європи щодо одного з позивачів до ЄСПЛ можуть нанести непоправну шкоду цьому позивачеві.

Добровільне голодування позивача, за практикою ЄСПЛ, не є підставою для цього, адже така особа (зокрема, Надія Савченко) сама наносить шкоду здоров’ю відмовою приймати їжу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.