Міністр оборони Польщі: Захід може озброїти Україну якщо не зараз, то в майбутньому

Понеділок, 9 лютого 2015, 16:51

Польща готова підтримати США, якщо президент Обама вирішить змінити стратегію щодо України і надіслати їй зброю.

Про це сказав міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк в інтерв’ю Financial Times.

"Росія повинна мати на увазі, що США, Захід загалом, може прийняти рішення озброїти Україну, цю карту Захід притримує і вона може бути використана в майбутньому, якщо не сьогодні", - сказав він.

"Позиція Польщі така: ми не маємо казати, що ця карта ніколи не буде використана", - наголосив Сємоняк.

За його словами, Польща є дуже близьким союзником США, і важко уявити, щоб вона не підтримувала рішення США, яке стосується європейської безпеки.

"США дуже близький наш союзник… Важко уявити, щоб у питанні, яке важливе для європейської безпеки, Польща не підтримала США", - сказав міністр.

Якщо США прийме рішення поглибити підтримку України, то Польща теж приєднається до такого рішення.

"Ми не боїмося співпраці з Україною у військовій сфері", - наголосив Сємоняк.

Водночас він висловив занепокоєння, що збільшення військової підтримки України може привести до ескалації конфлікту Москвою.

"Росія – потуга, що володіє ядерним арсеналом, і західні політики мають про це постійно пам’ятати, щоб не привести світ до глобальної війни", – зазначив Томаш Сємоняк.

Крім того, керівництво Польщі непокоїть і те, що військова підтримка України заходом може полягати в надсиланні в зону конфлікту військових з країн Заходу, а це теж сприятиме ескалації.

"Росія повертається до імперіалістичної політики… про це свідчить не лише Крим і Донбас. Росія – військова наддержава з ядерним арсеналом. І жодна країна в Європі не здатна протистояти їй віч-на-віч", - наголосив глава Міноборони Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.