Рада Європи: зберігається безкарність міліції, "Беркут" лише змінив вивіску

Вівторок, 31 березня 2015, 14:28

Звіт Міжнародної дорадчої групи (МДГ, створена Радою Європи за погодженням з Україною) щодо спостереження за розслідуванням подій Майдану наголошує, що Україна, попри події річної давнини, не докладає зусиль для того, щоби подолати проблему безкарності.

Про це йдеться у звіті МДГ, що оприлюднений представниками групи у вівторок в Києві.

Документ наводить низку прикладів того, як вже після Майдану представники правоохоронних органів, використовуючи погрози та озброєння, уникали покарання за лютневі події.

Ці події "продемонстрували небезпечне відчуття безкарності співробітників "Беркуту" та неспроможність або небажання з боку керівництва МВС забезпечити співпрацю цих осіб із законним слідством", - наголошують в Раді Європи.

Також наголошується що, попри неодноразові заяви керівництва країни, "Беркут" лише "змінив свою вивіску".

Група нагадує, що після подій Майдану, наприкінці лютого 2014 року, було ліквідовано підрозділ міліції спеціального призначення "Беркут" і згодом створено інші підрозділи міліції громадської безпеки спеціального призначення. За даними МВС, з метою атестації співробітників підрозділу міліції спеціального призначення "Беркут" було створено спецкомісію.

"МДГ ставила усні та письмові питання до МВС для того, щоб встановити точну кількість співробітників "Беркуту", які успішно пройшли перевірку, були переведені на інші посади або звільнені. Однак МДГ не одержала узгоджених або чітких відповідей на свої запитання.

Керівник нещодавно створеного Управління спеціальних розслідувань пан Горбатюк зазначив, що, окрім певного скорочення штату, ці зміни звелись до зміни назви спецпідрозділу "Беркут", і що реальних спроб вирішити питання щодо тих, хто був причетний до подій на Майдані, так і не було зроблено", - йдеться у звіті.

Повний опис звіту РЄ дивіться в публікації на сайті "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.