Жителі Швейцарії на референдумі відкинули нові податкові ініціативи

Неділя, 8 березня 2015, 15:44

Швейцарці відкинули обидві винесені на недільний референдум громадські ініціативи про підвищення податків на традиційні джерела енергії та про скасування податків на дитячу допомогу.

Про це повідомляє Swissinfo.

Представники швейцарської ліберальної екологічної партії запропонували замінити ПДВ на "енергетичний податок".

Це означає підвищення вартості, а значить зниження економічної рентабельності і привабливості невідновлюваних джерел енергії, таких як нафта та вугілля, за рахунок чого можна було б забезпечити фінансами інноваційні проекти в області екологічно чистої енергетики.

Зараз ПДВ в Швейцарії є одним з головних прямих федеральних податків. Він забезпечує наповнення досить значної частини бюджету країни. Проти цієї ініціативи виступали всі політичні партії і уряд.

Скасувати податки на дитячі та освітні допомоги і матеріально допомогти тим самим сім'ям з дітьми запропонувала центристська Демократично-християнська партія.

Ініціатива була націлена на поліпшення демографічної ситуації, але мала "підводні камені". Виграли б від цієї реформи насамперед сім'ї середнього достатку.

Тоді як малозабезпечених верств населення вона ніяк не торкнеться, оскільки вони вже мають різні податкові пільги.

Разом з тим бюджет недорахується 1 млрд франків на рік, через що довелося б підвищувати інші види податків або зменшувати державні витрати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: