Глава МЗС Польщі: ставлення до заходів 8-9 травня відображає поділ Європи

Середа, 1 квітня 2015, 12:51

Ставлення до заходів, які відбудуться 8-9 травня з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни, відображає те, як нині розділена Європа.

Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в інтерв’ю на Radio Zet.

За його словами, немає нічого дивного в тому, що деякі лідери, в тому числі і з числа країн Вишеградської групи, мають намір відвідати Москву 9 травня.

"Цей список (тих, хто поїде на парад до Москви. – Ред.) не є чимось новим. Всі ці заходи 8 і 9 травня також показують, як поділена Європа. Я маю на увазі не лише ЄС, а всю Європу", - сказав він.

"Ми по-різному дивимося на реальність як 70 років тому, так і сьогодні. І цей наш нинішній поділ впливає на історію", - додав Схетина.

Міністр погодився, що участь представників держав антигітлерівської коаліції, які нині є найбільш важливими представниками вільного демократичного світу, на заходах у Польщі 8 травня була б великим успіхом.

"Розмови з цього приводу тривають в канцелярії президента, і тут я налаштований оптимістично", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ряд європейських лідерів відмовилися від участі в параді в Москві 9 травня.

Так, про свою відмову заявили, президент Молдови Ніколае Тімофті, президент Фінляндії Саулі Нііністьо, президент Словаччини Андрей Кіска  та президент Болгарії Росен Плевнелієв.

Також відмовилися приїхати до Москви на 9 травня президент США Барак Обама, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, голова Європейської ради Дональд Туск, президенти Польщі та Словенії.

Багато з них аргументували свою відмову агресією Росії в Україні.

В той же час свою готовність взяти участь у параді підтвердив президент Чехії Мілош Земан, який на Заході вважається "другом Кремля". В Угорщині, чиї політики також виступають за зближення з РФ, поки не підтвердили свою участь або неучасть у заходах в Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: