ЄС вирішить відправляти назад більшість мігрантів, які перетинають Середземне море - ЗМІ

Четвер, 23 квітня 2015, 10:17

Європейські країни запропонують лише 5 тис. місць для біженців з інших країн, які прибувають до Європи, перетинаючи Середземне море.

Таке рішення буде ухвалено в четвер лідерами ЄС у Брюсселі під час екстреного саміту з питань нелегальної міграції, повідомляє Guardian.

У конфіденційному проекті заяви, який видання має у своєму розпорядженні, йдеться, що переважна більшість нелегалів, які дісталися Італії – минулого року це було близько 150 тисяч осіб - будуть відправлені назад відповідно з новою програмою швидкого повернення, погодженою з прикордонним агентством ЄС (Frontex).

Цього року берегів Італії, Мальти і Греції дісталися більше 36 тис. нелегальних мігрантів.

"Проект резолюції також вказує на те, що надії на істотне розширення пошуково-рятувальних операцій у Середземному море у відповідь на гуманітарну кризу, швидше за все, будуть розбиті, незважаючи на зростаючий тиск", - пише видання.

Заява саміту лише підтверджує рішення міністерств внутрішніх та закордонних справ країн про збільшення вдвічі фінансування в 2015 і 2016 роках існуючої "Операції Трітон" і операцій прикордонного спостереження "Посейдон", які діють тільки в 30 милях від італійського узбережжя.

За даними видання, лідери ЄС, швидше за все, погодяться, що необхідно "проводити систематичні зусилля щодо виявлення, захоплення і знищення суден, перш ніж вони використовуються перевізниками нелегалів". Спільна військова операція ЄС буде здійснюватися в рамках міжнародного права.

Як повідомлялося, в рамках плану, запропонованого міністрами закордонних і внутрішніх справ країн ЄС для боротьби з нелегальною міграцією, Єврокомісія пропонує країнам членам підготувати місця для розміщення 130 тис. мігрантів з Сирії.

Саміт розглядатиме запропонований главами МЗС і МВС країн ЄС план дій з 10 пунктів, що передбачає розширення заходів з пошуку і порятунку мігрантів, боротьбу з перевізниками, які здійснюють нелегальне транспортування мігрантів, тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: