Україна вживає заходів для боротьби з жорстоким поводженням у колоніях - Рада Європи

Середа, 29 квітня 2015, 13:18

Українська влада вживає заходи, спрямовані на боротьбу з жорстоким поводженням та залякуванням ув’язнених у колоніях.

Відповідну доповідь оприлюднив Комітет Ради Європи із попередження тортур і нелюдського або принижуючого гідність поводження чи покарання.

"Комітет дійшов висновку, що ця сторінка перегорнута, і зараз влада докладає рішучих дій для боротьби з неналежним поводженням і залякуванням ув'язнених у колоніях", - йдеться у доповіді.

Разом з тим Комітет зазначив, що не виконані раніше зроблені рекомендації щодо довічно ув'язнених: вони як і раніше замкнені у своїх камерах протягом 23 години на день, їм не дозволений контакт з іншими ув'язненими, вони також знаходяться під постійним відеонаглядом.

В доповіді також констатується, що розслідування тверджень щодо жорстокого поводження з боку співробітників правоохоронних органів під час подій на Майдані в період 2013-2014 років зайшло в глухий кут і ніхто з працівників правоохоронних органів не був визначений в якості потенційного злочинця.

Комітет повторив свої рекомендації стосовно того, що бійці міліції та силових спецзагонів мають носити ідентифікаційний номер на зовнішній стороні мундира або на шоломі, щоб їх можна було ідентифікувати.

Щодо осіб, які утримуються під вартою в контексті "боротьби з тероризмом", експерти зазначають, що з ними поводилися відповідним чином під час перебування в правоохоронних органах.

"Хоча делегація і отримала деякі твердження про надмірне використання сили в момент затримання з боку державної Служби безпеки і солдатів. Наприклад, деякі з опитаних осіб стверджували, що на них вдягали протягом тривалого періоду капюшон, що на думку Комітету може бути психологічним жорстоким поводженням", - зазначили Комітеті.

Доповідь була представлена на підставі відвідання у вересні минулого року виправних колоній №25 і №100 Харківської області. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: