НАТО вирішило лишитися в Афганістані, переважно у вигляді цивільної місії

Середа, 13 травня 2015, 14:10

Північноатлантичний альянс консенсусом, на засіданні за участю офіційного Афганістану, ухвалив рішення про продовження присутності в цій країні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції в рамках міністерської зустрічі альянсу в Белеку (Туреччина), повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми домовилися, що продовжимо присутність в Афганістані навіть після завершення мандату нинішньої місії. Нова присутність проходитиме під командуванням цивільних, але матиме також військовий компонент", - повідомив він.

За словами Столтенберга, план нової місії має бути розроблений до осені нинішнього року.

"Наша головна мета – радити афганським цивільним органам влади з метою довести їх до самодостатнього рівня", - зауважив генсек.

Військова операція НАТО (як об’єднаної структури, схвалена консенсусом в альянсі) триває з 2013 року. Протягом останніх років альянс поступово зменшував свою присутність.

Столтенберг нагадав, що союзні війська вже передали контроль за безпекою в країні місцевій владі, чому передували тривалі навчання місцевих солдат та правоохоронців, у яких брав участь альянс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.