Єврокомісія представила план боротьби з нелегальною міграцією

Середа, 13 травня 2015, 14:58

Європейська комісія представила список невідкладних заходів, які будуть вжиті у відповідь на кризову ситуацію з нелегальними мігрантами в Середземному морі, а також кроки, які повинні бути прийняті найближчими роками, щоб краще управляти міграційними процесами.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

ЄК пропонує втричі збільшити фінансування операцій прикордонного патрулювання "Тритон" і "Посейдон" в 2015 і 2016 роках - до 89 млн євро. Новий оперативний план "Тритон" буде представлений наприкінці травня.

Вперше пропонується активувати аварійний механізм, щоб допомогти державам-членам ЄС, які зіткнулися з несподіваним припливом мігрантів. До кінця травня комісія запропонує тимчасовий механізм розподілу для осіб, які чітко потребують міжнародного захисту в рамках ЄС.

Наприкінці травня комісія запропонує схему розподілу у всіх країнах ЄС 20 тисяч мігрантів, які потребують міжнародного захисту в Європі, з виділенням додаткового фінансування в 50 млн євро на 2015 і 2016 роки.

Очікується запуск операції спільної політики безпеки і оборони (CSDP) в Середземному морі для боротьби з перевізниками нелегальних мігрантів відповідно до норм міжнародного права.

Крім того, Єврокомісія розробляє додаткові ініціативи, засновані на чотирьох аспектах, для поліпшення процесу управління міграцією.

- Зниження стимулів для нелегальної міграції, зокрема, шляхом включення європейських офіцерів з міграції в делегації ЄС у ключових третіх країнах; внесення змін у правову основу нової програми швидкого повернення, узгодженої з прикордонним агентством ЄС (Frontex); нові заходи, які зроблять нелегальне перевезення людей дуже ризикованим; усунення ключових причин нелегальної міграції шляхом розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги.

- Управління кордонами - порятунок життів і забезпечення безпеки зовнішніх кордонів, зокрема, шляхом зміцнення ролі і потенціалу Frontex; допомога у зміцненні потенціалу третіх країн у сфері управління їх кордонами; подальше об'єднання, в разі необхідності, деяких функцій берегової охорони на рівні ЄС.

- Сильна загальна політику надання притулку: пріоритетом є забезпечення повної та послідовної реалізації Спільної європейської системи надання притулку, зокрема шляхом сприяння надання систематичної ідентифікації та відбитків пальців.

- Нова політика легальної міграції: акцентування на підтримці іміджу Європи, де є демографічний спад, як привабливого місця для мігрантів, зокрема, шляхом модернізації схеми Blue Card, максимізації вигод від міграційної політики, в тому числі шляхом забезпечення більш дешевих, швидких і безпечних грошових переказів.

Як повідомлялося, кількість мігрантів, які нелегально прибули до ЄС в 2014 році, майже втричі перевищила показники попереднього року і становила 276 тис. осіб. При цьому 220 тис. прибуло через Середземне море.

За даними ООН, принаймні 3500 осіб загинули під час перетину Середземного моря, намагаючись потрапити до ЄС.

Основним джерелом напливу мігрантів до ЄС є Лівія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: