Італія хоче очолити місію ЄС по боротьбі з нелегальними мігрантами

Середа, 13 травня 2015, 10:54

Італія запропонувала Євросоюзу розмістити у себе штаб-квартиру європейської місії з боротьби проти перевізників нелегальних мігрантів у Середземному морі.

Про це повідомляє італійська агенція ANSA з посиланням на джерела в ЄС.

За даними видання, очолити місію може віце-адмірал Енріко Кредендіно. Рада міністрів закордонних справ та оборони ЄС наступного понеділка у Брюсселі обговорить цю пропозицію.

Видання зазначає, що очікуване затвердження концепції місії не призводить до її запуску, оскільки необхідні дві додаткові дії: схвалення резолюції Ради безпеки ООН, яка дозволяє застосування сили, і рішення саміту ЄС, який відбудеться тільки у червні.

Як повідомлялося, низка країн Європи в складі Радбезу - Велика Британія, Франція, Литва та Іспанія - спільно з Італією розробляють проект резолюції, яка б дозволила застосування військової сили для знищення морських суден у рамках відповідної європейської операції.

Крім того, ЄС збільшить фінансування операцій з порятунку біженців у Середземному морі Triton і Poseidon щонайменше втричі в 2015 та 2016 роках.

Кількість мігрантів, які нелегально прибули до ЄС в 2014 році, майже втричі перевищила показники попереднього року і становила 276 тис. осіб. При цьому 220 тис. прибуло через Середземне море.

За даними ООН, принаймні 3500 осіб загинули під час перетину Середземного моря, намагаючись потрапити до ЄС.

Основним джерелом напливу мігрантів до ЄС є Лівія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.