Правозахисники критикують рішення ЄС щодо мігрантів

П'ятниця, 24 квітня 2015, 12:19

Міжнародні правозахисні організації різко розкритикували рішення позачергового саміту ЄС з порятунку біженців на морі.

Amnesty International (AI) назвала прийняті Брюсселем заходи "операцією зі збереження обличчя, а не з порятунку життів", повідомляє Deutsche Welle.

"Усі слова і ресурси, пов'язані з цією проблемою, наводять на думку про те, що глави країн ЄС мають намір всерйоз рятувати людей на морі. Однак правда полягає в тому, що їх підхід до проблеми залишається половинчастим. Якщо територія рятувальних операцій на морі не буде розширена, то мігранти будуть тонути і надалі", - заявив голова відділу AI по Європі Джон Дальхойзен.

Зі свого боку гуманітарна організація Oxfam назвала рішення брюссельського саміту "абсолютно недостатніми".

"Рятувальні місії повинні отримати чіткий мандат, де найвищим пріоритетом оголошено порятунок життів", - заявив глава італійського філії міжнародної організації Алессандро Бекіні.

Він підкреслив, що для рятувальних операцій не повинно бути ніяких географічних обмежень. Oxfam також розкритикувала той факт, що криза з біженцями змушені вирішувати в першу чергу бідні країни, тоді як ЄС, на думку гуманітарної організації, не бере участь у цій справі в належній мірі.

Як повідомлялося, ЄС збільшить фінансування операцій з порятунку біженців у Середземному морі Triton і Poseidon щонайменше втричі в 2015 та 2016 роках.

ЄС також посилить свою активність щодо запобігання нелегальній міграції, зокрема йдеться про зміцнення співпраці з африканськими країнами регіону, а також про активізацію співпраці з Туреччиною у зв'язку з ситуацією в Сирії та Іраку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.