95 євродепутатів просять саміт у Ризі про європерспективу та дату скасування віз для України

Документ
Середа, 20 травня 2015, 16:45

95 депутатів Європейського парламенту просять глав країн-членів Євросоюзу на саміті Східного партнертсва встановити терміни для завершення планів дій з лібералізації візового режиму і підтримати європейську перспективу України.

Про це йдеться у листі, опублікованому напередодні саміту, який триватиме 21-22 травня у Ризі. Наводимо текст листа.

Ми закликаємо глав держав і урядів Європейського союзу підтвердити свою прихильність до політики Східного партнерства. Ми переконані, що Східне партнерство є дуже ефективним стимулом у подальших демократичних перетвореннях і процесах реформ в країнах-партнерах у Східній Європі. У зв'язку з цим, ми як і раніше сподіваємося, що Ризька декларація буде грунтуватися на значному прогресі, досягнутому під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі 2013 року і відкриє дорогу для подальшого значного прогресу.

Зокрема, ми вважаємо, що декларація Ризького саміту повинна бути ясною, сильною і далекоглядною, і має зосередитися, серед іншого, на подальшому прогресі і високих амбіціях трьох асоційованих партнерів ЄС - Грузії, Молдови та України.

По-перше, прихильність Європейського союзу до Східного партнерства є все більш актуальною, враховуючи, що протягом останніх трьох років Росія чинила величезний військовий, політичний, економічний і пропагандистський тиск на Грузію, Молдову та Україну. Ми переконані, що декларація саміту має бути однозначним виразом солідарності Європейського союзу і підтримкою проєвропейських программ цих країн.

Це передбачає, що декларація буде виходити за рамки економічних зв'язків, які вже встановлені угодами між Європейським союзом та Грузією, Молдовою та Україною. Щоб сприяти торгівлі з цими країнами, європейським устремлінням цих країн потрібна більш амбітна відповідь. Отже, відповідно до положень статті 49 Договору про Європейський союз, ми вважаємо, що Європейський союз повинен надіслати позитивний сигнал щодо майбутнього членства цих країн в Європейському союзі. Відкриття перспективи такого членства буде становити значний стимул для подальших демократичних реформ, а також відповідний і потужний сигнал в нинішній час напруженої геополітичної ситуації.

По-друге, ми вважаємо, що процес лібералізації візового режиму залишається додатковим потужним засобом сприяння позитивним демократичним змінам і каталізатором процесу реформ у цих країнах.

Відповідно до рішення, прийнятого на Вільнюському саміті 2013 року у відповідь на прогрес, досягнутий владою Молдови, молдавські громадяни тепер можуть подорожувати без віз по всьому Шенгенському простору. У світлі численних позитивних наслідків цього рішення, ми закликаємо глав держав і урядів Європейського союзу під час зустрічі в Ризі зробити кроки до безвізового режиму для громадян Грузії та України. Зокрема, Європейський союз повинен встановити певні терміни для завершення планів дій з лібералізації візового режиму для Грузії і України.

Ми переконані, що прийняття цих двох рішень піде на користь інтересів Європейського союзу і його трьох асоційованих партнерів і буде значним прогресом для всіх зацікавлених сторін. З цієї причини, ми з нетерпінням чекаємо рішучих дій під час саміту Східного партнерства у Ризі з метою лібералізації візового режиму для України та Грузії і відкриття європейської перспективи для Грузії, Молдови та України.

 
 
 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.