Німеччина виплатить 10 млн євро колишнім радянським військовополоненим

Середа, 20 травня 2015, 19:03

Німецький уряд планує виплатити 10 мільйонів євро в якості компенсації 4 тисячам осіб, які були радянськими військовополоненими нацистської Німеччини під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на джерела в уряді ФРН.

За інформацією видання, консерватори канцлера Ангели Меркель домовилися з партнерами із соціал-демократичної партії внести суму в бюджет, щоб кожний полонений, який вижив, отримав 2500 євро.

Прес-секретар міністерства закордонних справ відмовився підтвердити такі плани через те, що це питання у компетенції нижньої палати Бундестагу, але сказав, що таке рішення було б правильним

"На думку міністра закордонних справ Штайнмаєра, це хороша ініціатива від Бундестагу, яку він вітає і підтримує", - сказав прес-секретар.

Поки неясно, чи будуть виплачувати компенсації тільки в Росії чи в інших колишніх радянських республіках.

Бундестаг має ще затвердити виплату, але, враховуючи підтримку з обох правлячих партій і від опозиційних зелених, питання вирішать успішно.

Раніше у своєму виступі, присвяченому завершенню війни на початку травня, президент Німеччини Йоахім Гаук підкреслив відповідальність Німеччини у смертях 5,3 млн радянських військовополонених, і сказав жорстока доля радянських полонених не була повністю визнана в Німеччині.

Німеччина раніше виплатила більше 72 млрд євро в якості компенсації за злочини, вчинені нацистами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: