Словаччина запропонувала "Газпрому" транзит в обхід України - російські ЗМІ

Четвер, 21 травня 2015, 10:51

Словацька газова компанія Eustream запропонувала альтернативний спосіб, який дозволить "Газпрому" постачати паливо країнам Центральної Європи після можливого припинення транзиту через Україну.

Про таку ініціативу пише російське видання Комерсант. Суть пропозиції - подвоєння потужності потоків між Чехією і Словаччиною, що забезпечить постачання російського газу з газопроводів Nord Stream і Opal в австрійський Баумгартен.

Відзначається, що цей варіант може стати для "Газпрому" запасним на випадок, якщо росіянам так і не вдасться довести "Турецький потік" до країн Центральної Європи.

Для збільшення потужностей з постачання російського газу з Чехії до Словаччини пропонується до 2018 року побудувати додаткову компресорну станцію на пункті. Це дозволить збільшити обсяги транзиту газу через пропускний пункт Лангжгот з 67 млн до 140 млн кубометрів на добу. На думку Eustream, це "істотно зміцнить ліквідність газового ринку з мінімальними витратами".

Російське видання також зазначає, що в останні п'ять років Словаччина стикається з падінням транзиту через те, що "Газпром" після введення Nord Stream завантажує український транзитний коридор по мінімуму. У 2012 році практично припинився транзит через Словаччину в Південну Німеччину, а в 2013 році — і в Чехію. У разі, якщо "Газпром", як погрожує, припинить транзит газу через Україну, це призведе до "обнулення" і словацького транзиту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.