Співвласник ЮКОСа: РФ не платить за рішенням Гааги, починаємо примусове виконання

Понеділок, 25 травня 2015, 08:35

Екс-акціонери компанії ЮКОС звернулися до судів Великої Британії, Франції та США з тим, щоб змусити РФ виконати рішення Гаазького суду щодо необхідності виплати урядом РФ $50 млрд.

Про це в інтерв'ю німецькому виданню Süddeutsche Zeitung розповів глава компанії Group Menatep Limited (GML) Тім Осборн.

"Ми просили про виконання рішення в судах Великої Британії, Франції та США", - відзначив він.

За словами Осборна, відповідні позови також буде подано до судів Бельгії та Нідерландів.

Нагадаємо,  28 липня Постійний третейський суд в Гаазі офіційно підтвердив, що ним було винесено рішення про програш Російською Федерацією більше ніж $50 млрд.

Позивачами, що виграли даний позов, є три компанії, уточнює сайт суду. Дві з них зареєстровані на Кіпрі, ще одна – на острові Мен (територія Британської корони, однак не входить до складу ЄС). Між тим де-факто всі вони є підконтрольними власникам компанії ЮКОС.

Згідно з рішенням арбітражу, уряд РФ зобов’язаний виплатити $1 млрд 846 млн компанії Yukos Universal Limited, $39 млрд 972 млн - компанії Hulley Enterprises Limited, $8 млрд 203 млн - компанії Veteran Petroleum Limited.

Окрім $50 млрд 21 млн прямої виплати, уряд РФ зобов’язаний сплатити близько $4 млн компенсації за роботу арбітражу та близько $60 млн в якості компенсації юристам позивачів.

Як відомо, у лютому 2015 року Росія оскаржила у Гаазі рішення у справі ЮКОСа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.