ЄС спонукає Київ дати Донбасу спецстатус попри порушення Мінських угод

Вівторок, 23 червня 2015, 12:57

В ЄС переконують українську владу виконати "пізні" пункти мінської угоди, зокрема щодо надання спецстатуса Донбасу, не чекаючи, поки РФ та підконтрольні Росії бойовики зроблять свою частину.

Про це йдеться в статті ЄвроПравди "Мінськ версії 2.5" – нова ідея в Брюсселі на користь Кремлю".

Як зазначається, таку думку, зокрема, висловив під час візиту до Києва, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганес Ган в рамках зустрічі з депутатами Верховної Ради та президентом України Петром Порошенко.

Інформацію про нову пропозицію ЄС підтвердила заступник глави парламентського комітету в закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Європейці вимагають від нас запропонувати стратегію спеціального статусу для Донбасу. І щоби цей статус не був обмежений трьома роками (як в законі про статус окремих територій), а діяв на постійній основі", - відзначила вона.

"Чомусь зненацька нівелюється комплексний підхід до виконання Мінська-2. Попри те, що не виконані перші кроки – не дотримується перемир’я, не відведена техніка, нам не повернули заручників, – ЄС пропонує Києву зробити п’ятий чи сьомий крок", - дивується Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, в МЗС відзначають, що Києву наразі пропонують не надавати Донбасу новий статус, а "обговорити" можливість такого надання.

"ЄС хоче, щоб усі питання Мінська могли обговорюватися в підгрупах Тимчасової контактної групи. Щоб не існувало табу на жодну тему, в тому числі цю. Але це неформальне обговорення, обмін ідеями. Офіційний діалог розпочнеться тільки після виборів з легітимно обраними представниками (окремих регіонів Донецької та Луганської областей)", - стверджує співрозмовник у зовнішньополітичному відомстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.