МВФ більше не допомагатиме Греції, якщо вона не здійснить платіж 30 червня

Неділя, 28 червня 2015, 09:38

В Міжнародному валютному фонді вражені зривом переговорів між Єврогрупою і Грецією і не збираються надавати будь-яку допомогу грецькому уряду, якщо 30 червня він не здійснить платіж за боргом.

Про це в ефірі ВВС заявила директор МВФ Крістін Лагард, повідомляє Bloomberg.

 "Я не можу більше платити за Грецію. Якщо Греція не виплатить МВФ $ 1,7 млрд 30 червня, вона не буде мати доступу до фінансування, доки не розрахується за боргами", - сказала вона.

За її словами, МВФ також не допоможе грецьким банкам у реалізації їх безпосередніх потреб у ліквідності, які мали б бути реалізовані Європейським центральним банком і центробанком Греції.

Водночас, за словами Лагард, переговори можна було б відновити, якщо Греція чітко заявить про своє бажання лишитись у єврозоні.

"Якщо ми почуємо чітке "так, ми хочемо лишитися в єврозоні заради загального блага, ми хочемо бути її частиною, відродити статус економіки, хочемо стійкості у довгостроковій перспективі", то нашою відповіддю буде "давайте спробуємо", - сказала вона.

Водночас Лагард сумнівається, чи призначений грецькою владою на 5 липня референдум матиме юридичну силу.

"Європейський фінансовий механізм закінчується 30 червня. Таким чином, з юридичної точки зору, референдум стосуватиметься пропозицій і угод, які вже не діють" - зазначила глава МВФ.

Як повідомлялося, міністри фінансів єврозони відмовилися продовжувати програму допомоги Греції після 30 червня.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас оголосив у п'ятницю ввечері референдум щодо пропозицій міжнародних кредиторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.