МЗС РФ: США не має права проводити міжнародні форуми. Матвієнко туди не поїде

Середа, 26 серпня 2015, 19:29

МЗС РФ висловив своє "обурення" рішенням США щодо видачі візи спікерові Ради Федерації Валентині Матвієнко.

Відповідну заяву розміщено на сайті російського зовнішньополітичного відомства.

"Видана після довгих зволікань віза містить ряд неприпустимих обмежень щодо перебування В. І.Матвієнко в США. Зокрема, візою не дозволено брати участь у будь-яких зустрічах та інших заходах по лінії Міжпарламентського союзу. За таких умов візит очолюваної В. І.Матвієнко делегації російських законодавців у Нью-Йорк став неможливим", - йдеться в заяві.

На думку російських дипломатів, "подібні дії американської влади абсолютно неприйнятні". "Вони являють собою грубе порушення загальноприйнятих норм міжнародного права, суперечать зобов'язанням держав, що приймають на своїй території багатосторонні форуми", - уточнюють в МЗС РФ.

"Виникає питання: чи є у держави, яка настільки безсоромно зазіхає на плюралізм думок в міжнародних справах і безпардонно вирішує, хто може, а хто не може брати участь у не нею організованих найважливіших заходах, моральне право претендувати надалі на їх проведення на своїй території?" - йдеться в заяві.

Згодом російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що делегація РФ на знак протесту в повному складі відмовилася від поїздки.

Нагадаємо, Валентина Матвієнко включена в санкційний список США як особа, причетна до порушення територіальної цілісності України. У такій ситуації видана їй віза обмежувала перебування Матвієнко зоною в 25 кілометрів від центру Манхеттена, де розташована штаб-квартира ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: