Spiegel: бізнес Порошенка зростає попри кризу, образ президента - негативний

Вівторок, 4 серпня 2015, 17:09

Президент Петро Порошенко пообіцяв відсторонення від влади олігархів. Насправді бізнес українського президента процвітає. І його ділові стосунки викликають питання.

Про це йдеться у критичній статті впливового німецького видання Spiegel. Автором матеріалу є кореспондент, Бенджамін Біддер, що базується у Москві.

"Жити по-новому" було написано на плакатах. Порошенко пообіцяв покінчити з практикою, коли в Україні багаті бізнесмени купують політичний вплив для того, щоб заробляти ще більше грошей", - пише автор.

Біддер нагадує, що під час своєї виборчої кампанії Порошенко оголосив "деолігархізацію, яка торкнеться всіх". І президенту вдалося істотно приборкати амбіції деяких олігархів. Так, Рінат Ахметов втратив майже весь свій вплив. Ігор Коломойський був звільнений з посади губернатора Дніпропетровської області.

"Проте нові правила, схоже, не діють для всіх. Бізнес самого Порошенка, принаймні, процвітає. В ході виборчої кампанії він обіцяв швидко продати корпорацію Roshen. Тепер він каже, що з урахуванням складної економічної ситуації важко знайти немає покупця. Roshen досі розширюється. І відкрила 14 нових магазинів, один з них на центральній вулиці Києва – Хрещатик", - пише автор.

Біддер зазначає, що незважаючи на глибоку економічну кризу, добре йдуть справи й у банку Порошенко: ефективність його операційної діяльності в 2014 році зросла на 84,5%. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб очолює бізнес-партнер Порошенко Костянтин Ворушилін.

"Інтерес ділових зв'язків Порошенко поширюється, мабуть, також і на енергетичний сектор. У керівництва в Києві є план реструктуризації занедбаної галузі. Тим не менш, їхній підхід показує главу держави в поганому світлі. Тому що прибутковий державний контракт отримав давній діловий партнер президента. І міністр енергетики перешкоджає приватизації великої мережі електростанцій, якої вимагає Міжнародний валютний фонд (МВФ). Він також раніше вів справи з Порошенком", - йдеться у статті.

Автор нагадує також про контракт на поставку нових трансформаторів для промислової галузі, який виграло підприємство Запоріжтрансформатор. Воно запропонувало обладнання, яке коштує вдвічі дорожче аналогічних трансформаторів Siemens.

Найбільшим акціонером Запоріжтрансформатора є Костянтин Григоришин, російський мільярдер і давній діловий партнер Порошенко. Крім того, ЗМІ вважають, що і Демчишин вельми лояльний Григоришину.

На думку Біддера, дії глави Міненерго змушують засумніватися в його професіоналізмі. Схоже, Демчишин не просто гальмує переговори із західними інвесторами, але і свідомо їм заважає. Біддер посилається на джерела, які заявляють, що міністр відмовив французьку компанію GDF Suez від купівлі Центренерго. У Міненерго і GDF Suez це не коментують.

Автор зазначає, що Порошенко також не бажає розлучатися з медійним бізнесом, а небажання продавати "5 канал" викликає невдоволення навіть у його власній партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.