Рада Європи стурбована надзвичайним станом та змінами у законодавстві Угорщини

Вівторок, 15 вересня 2015, 16:26

Рада Європи стурбована змінами у законодавстві Угорщині, прийнятими в контексті міграційної кризи.

Про це йдеться у заяві генерального секретаря РЄ Турбйорна Ягланда.

"Я стурбований серією недавніх поправок, внесених у законодавство в Угорщині, які, серед іншого, дозволяють уряду оголошувати надзвичайний стан, викликаний масовою імміграцією", - йдеться у заяві.

Ягланд зазначив, що надішле прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану остаточний текст всіх відповідних законодавчих актів, прийнятих в контексті міграційного кризи, з тим щоб зробити аналіз сумісності.

"Я також проситиму запевнень в тому, що не дивлячись на оголошений "надзвичайний стан", Угорщина залишиться віддана своїм зобов'язанням щодо Європейської конвенції з прав людини", - сказав він.

Відповідно до статті 15 Європейської конвенції з прав людини, країна може відступати від певних прав, проголошених у Конвенції, і, у такому випадку, повинна повідомити генерального секретаря Ради Європи.

Не може бути ніякого відступу лише від статті 2 (право на життя), статті 3 (заборона тортур), пункту 1 статті 4 (заборона рабства) та статті 7 (покарання виключно на підставі закону).

Як повідомлялося, 15 вересня через міграційну кризу угорський уряд оголосив про надзвичайний стан в двох районах поблизу сербського кордону.

Проголошення надзвичайного стану полегшує також переслідування угорців, які підозрюються в наданні незаконної допомоги шукачам притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.