Український агроекспорт може опинитись під загрозою заборони – експерт

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 12:15

Відсутність ефективного державного контролю за виконанням вимог харчового законодавства може поставити під загрозу український агроекспорт.

Про це йдеться в матеріалі радника з харчового законодавства Групи Світового банку Катерини Онул для "Європейської правди".

"Відсутність можливості проведення планового державного контролю за дотриманням вимог безпечності харчових продуктів на відповідних підприємствах означає відсутність ефективного державного контролю за виробництвом та обігом харчових продуктів" - пише експерт.

Наразі харчові підприємства в Україні вже 10 місяців працюють без державного контролю.

Як зазначається, в Україні до кінця 2016 року проведення перевірок підприємств харчопереробної галузі в Україні можливе лише за отримання дозволу Кабінету міністрів, а це несе ризик для експорту харчових продуктів.

"Будь-яка країна світу, до якої Україна експортує харчові продукти, може відмовитися від такого експорту через відсутність гарантій з боку держави, що українські продукти безпечні", - пише Катерина Онул. 

Однак, оскільки, за її словами, перспектива втратити експортні контракти замайоріла дуже близько, обговорення мораторію на проведення перевірок вийшло на нову орбіту. 

Зокрема, у Верховній раді України  нещодавно було зареєстровано законопроект "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Ним пропонується запровадити мораторій на перевірки замість спеціального режиму проведення перевірок, який діє зараз.

"Відмінність між двома підходами – в тому, що у випадку мораторію планові перевірки забороняються повністю, а за спеціальним режимом, який діє зараз, планові перевірки можливі за дозволом КМУ.

І головне, з огляду забезпечення високого рівня харчової безпечності, що в законопроекті чітко зазначено, що мораторій не поширюється на проведення державного контролю безпечності та якості харчових продуктів", - пояснює експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.