ЄС буде у небезпеці, поки Болгарія не приєднається до Шенгену - віце-прем'єр

Понеділок, 19 жовтня 2015, 12:44

Болгарія не може перевірити у Шенгенській інформаційній системі чи зареєстровані біженці, які потрапляють до країни, як злочинці або терористи, і це становить загрозу для ЄС.

Про заявила болгарський віце-прем'єр Меглена Кунєва, повідомляє Euractiv.

У той час, коли ЄС готується піти на істотні поступки Туреччині в обмін на допомогу із вирішенням міграційної кризи, Кунєва, колишній єврокомісар, а нині член правоцентристської уряду Бойко Борисова, порушила питання про довгоочікуване приєднання Болгарії до Шенгену.

Вона підкреслила, що без доступу до Шенгенської інформаційної системи (SIS), Болгарія не може перевірити особистості мігрантів з базою даних відомих злочинців і потенційних терористів.

Болгарія налагодила ефективну процедуру реєстрації мігрантів на своїй території, на відміну від Греції та Італії. Біженці уникають Болгарії саме тому, що вони ризикують бути зареєстровані і можуть бути повернуті владою західних країн ЄС.

Кунєва зазначила, що без членства у Шенгені Болгарія не може зробити свій внесок у зміцнення агентство ЄС з управління зовнішніми кордонами Frontex.

Учасниками Шенгенської угоди на даний момент є 22 з 27 країн Євросоюзу. Британія, Ірландія та Кіпр не входять до Шенгену, а Румунія та Болгарія знаходяться на шляху до вступу до нього.

Як повідомлялося, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Болгарія готова стати частиною Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.