ЄС оприлюднив проект плану співпраці з Туреччиною щодо біженців

Середа, 7 жовтня 2015, 10:03

Єврокомісія оприлюднила проект плану дій із Туреччиною, який передбачає тісне співробітництво у питанні умов прийому біженців та регулювання потоку мігрантів із Сирії та Іраку.

Документ опублікований на сайті Єврокомісії.

"План дій, який містить як короткострокові, так і середньострокові заходи, намагається вирішити нинішню кризу ситуацію двома способами: шляхом підтримки біженців і приймаючих їх громад в Туреччині та шляхом зміцнення співробітництва з метою запобігання неконтрольованим міграційним потокам до ЄС", - йдеться у повідомленні.

Згідно з проектом, ЄС надасть цього та наступного року до одного мільярда євро Туреччині для прийому біженців.

Крім того, ЄС продовжить надавати допомогу сирійським біженцям, розміщеним у Лівані, Йорданії та Іраку, а також сирійцям, переміщеним всередині Сирії для того, щоб у них не було потреби прямувати до Туреччини. Для цього будуть виділені додаткові кошти до бюджету, який вже складає 4,2 млрд євро.

Деякі з біженців матимуть змогу переселитися з Туреччини до ЄС, але буде посилена процедура щодо відбору тих, ким дійсно необхідний притулок.

У Туреччині буде збудовано шість нових центрів для біженців на кошти ЄС.

Євросоюз очікує, що Туреччина гарантуватиме, що мігранти будуть зареєстровані та їм буде надано відповідні документи.

Передбачається активізації співпраці турецької берегової охорони з грецькими колегами, а також посилення охорони кордонів з Грецією і Болгарією.

Крім цього, проект передбачає повернення в Туреччину мігрантів, які нелегально перебралися в Євросоюз і не отримали політичного притулку.

Туреччина на сьогоднішній день вже прийняла 2,2 млн біженців з Сирії та Іраку та витратила понад 6,75 млрд євро з власних ресурсів на вирішенні кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.